Radović – Varhelji: Crna Gora da iskoristi podsticaje koje pruža EU i sprovede ključne reforme za ubrzanje ekonomskog rasta

    2 meseca pre 221 pregleda Izvor: PV Informer

U Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) održan je sastanak guvernerke Centralne banke Crne Gore dr Irene Radović i njenih saradnika sa delegacijom Evropske komisije, koju je predvodio Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji

Guvernerka Radović je zahvalila komesaru Varheljiju na posjeti CBCG, kao i na podršci Evropske komisije ovoj instituciji, koja je rezultirala visokom usklađenošću nacionalne regulative u oblasti bankarstva sa pravnom tekovinom EU. 

„CBCG je izuzetno posvećena procesu pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, što je Evropska komisija prepoznala kroz svoje godišnje izvještaje o ostvarenom napretku“, kazala je guvernerka i dodala da će CBCG nastaviti da ispunjava obaveze iz pregovaračkog procesa i time daje puni doprinos ostvarivanju strateškog državnog cilja – učlanjenja Crne Gore u Evropsku uniju.

Komesar Varhelji je prenio otvorenost Evropske komisije za „ulazak u novu fazu pregovora sa Crnom Gorom, koja znači otpočinjanje procesa zatvaranja pregovaračkih poglavlja“ i poručio da Crna Gora treba da „iskoristi priliku i povoljan momenat da ubrza svoj evropski put“. 

Na sastanku je bilo riječi o novom Planu rasta za Zapadni Balkan Evropske komisije, koji ima za cilj da podstakne ekonomsko približavanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. 

„Plan rasta za Zapadni Balkan je instrument koji omogućava zemljama ovog regiona da iskoriste prednosti članstva u EU prije njihovog punog pristupanja“, istakao je Varhelji, dodajući da Plan predviđa i finansijsku podršku za ubrzanje temeljnih reformi u zemljama Zapadnog Balkana. Jedna od prioritetnih akcija za ubrzanu ekonomsku integraciju regiona odnosi se na pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu za plaćanje u eurima (SEPA). 

Guvernerka je informisala komesara Varheljija o aktivnostima koje CBCG preduzima na planu ispunjavanja zahtjeva za priključenje Crne Gore SEPA, kao i na pripremi aplikacije za pristupanje SEPA koja će u narednom periodu biti upućena Evropskom savjetu za plaćanja.

Sagovornici su se saglasili u ocijeni da Crna Gora treba da iskoristi podsticaje koje pruža Evropska unija i sprovede ključne reforme u oblastima od strateškog značaja za ubrzanje ekonomskog rasta i približavanje državama članicama Unije. Foto: CBCG