Radovima na čišćenju korita Breznice oskrnavljeno muslimansko groblje na Musluku ?

    3 godine pre 1556 pregleda Izvor: PV Informer
REDAKCIJA –

Od prije nekoliko dana traju radovi koje se izvode na čišćenju korita rijeke Breznice od ulice kralja Petra do ulice Kožarske. Opština Pljevlja je posle raspisanog tendera za izvođača radova izabrala preduzeće „Viktor gradnja“ iz Pljevalja. Ovo pljevaljsko preduzeće je i ranije veoma uspješno radilo na čišćenju pojedinih dijelova toka rijeke Breznice, jer posjeduje specijalni bager za čišćenje korita rijeke.

U toku jučerašnjeg dana u blizini muslimanskog groblja je bager manjih gabarita komunalni otpad iz rijeke vukao korpom unazad i sakupljao na mjesto gdje je prilazio kamion na koji je tovarena komunalna otpad iz rijeke. Zašto se od toga odustalo u dijelu rijeke gdje se na obali nalazi staro muslimansko groblje, iako je postojala mogućnost da se otpad izmjesti bez ulaženja građevinske mašine u okviru samog groblja i lagerovanje komunalnog otpada na groblju, pitanje je za nadležne.

Mnogi građani koji su prolazili pored groblja su negodovali i komentarisali da se radi o nepoštovanju muslimanskih svetinja, jer lagerovati komunalni otpad u okviru groblja i u okviru groblja postaviti građevinsku mašinu predstavlja uvredu za mnoge vjernike i članove porodica čiji su istaknuti preci sahranjeni u okviru groblja, gdje se nekad nalazila Ahmet bega džamija koja je odavno srušena, a ostalo samo mezarje.

Redakcija portala je kontaktirala Ferida Osmanagića, glavnog imama Husein pašine džamije u Pljevljima i od njega dobila informaciju da je Odbor Islamske zajednice u Pljevljima odobrio da se komunalni otpad privremeno lagaruje obodom groblja koje se nalazi iznad korita rijeke Breznice, a da će nadležni iz Odbora Islamske zajednice izaći na lice mjesta da bi utvrdili da li je dogovor zloupotrebljen.

Nažalost ovo nije prvi put da se ugrožavaju muslimanske svetinje na ovim prostorima, jer je kroz prošlost posebno za vrijeme perioda posle Drugog svjetskog rata na udaru „modernizacije“ našle mnoge muslimanske bogomolje, groblja i drugi objekti koji su nestajali sa lica zemlje. Najbolji primjer nestajanja je i Ahmed bega džamija koja je srušena, a ostalo samo ograđeno groblje na kome se trenutno nalazi otpad iz rijeke i građevinska mašina. Dobar primjer predstavlja i više puta sužavano muslimansko groblje ispod Opšte bolnice u Pljevljima u cilju proširenja trotoara i izgradnju objekata uz obećanu naknadu od opštine Pljevlja, koja u prošlosti nikad nije realizovana, kao i konfiskacija mnogih objekata koji su nekad pripadale Islamskoj zajednici, a na njihovim mjestima izgrađene zgrade i poslovni objekti.