Radulović: Na preglede se najduže čeka na internističkim granama, ne fali esencijalnih ljekova

    1 godina pre 164 pregleda Izvor: pobjeda.me
Foto : KBC –

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović kazala je da se na preglede najduže čeka na pojedinim internističkim granama, kao što je endokrinologija, reumatologija, zatim radiologija.

– Krajem svakog mjeseca pustimo nove, dopunske ambulante. Na primjer, na endokrinologiju otvorimo i preko 25 popodnevnih ambulanti tokom mjeseca, što je ogroman broj pregleda koji, nažalost, budu zakazani za nekih sedam dana. Čeka se na dva mjeseca na preglede na skeneru – rekla je Radulović u „Bojama jutra“ na TV Vijesti.

Ona je rekla da postoji priličan nemar u smislu da zakaže pregled, a da se pacijent ne pojavi.

– Mislim da se niko nikad u godini dana, osim jednog pacijenta, nije javio da otkaže specijalistički pregled – napomenula je Radulović.

Na pitanje da li zbog duga Fonda za zdravstvo KCCG-u fali ljekova, Radulović je rekla da je najbitnije da ne nedostaju esencijalni ljekovi.

– Brojni pacijenti se nama javljaju sa pitanjem kada ćemo da nabavimo neki lijek. KCCG se ne bavi nabavkom ljekova. Ne kupujemo ih, nemamo nikakve ugovore, te da pitanje treba uputiti Montefarmu. U KCCG-u ne nedostaju esencijalni ljekovi. Oni koji nam trebaju za životno ugrožavajuća stanja su tu. Oni se, doduše, isporučuju u tranžama koje su u manjim količinama, ali ljekovi ne nedostaju. To nas najviše interesuje. Glavni nedostaci su u „b listi“, odnosno kad su u pitanju skupi ljekovi, kao što su citostatska terapija, hemoteparija, biološki ljekovi koji su skupi i teško ih je nabaviti. Tu je pretpostavljam i najveći dug Montefarma – kazala je Radulović.

Ona je istakla da je KCCG ove godine potrošio 22 miliona eura na ljekove i medicinska sredstva.

– Za 10 odsto smo pojačali potrošnju, što je neka uobičajena dinamika u odnosu na 2021. godine – rekla je Radulović.

Radi jedan skener

Ona je istakla da je od postojeća tri, trenutno jedan skener u funkciji, ali poručuje da pacijenti ne trpe.

– U suštini imamo dva skenera koja su namijenjena odraslim pacijentima i jedan skener se nalazi na Institutu za bolesti djece. Servisni ugovor za dva od ova skenera pokriva do određene starosti. Jedan od njih je još prošle godine izašao iz servisnih mogućnosti servisnog ugovora i samim tim može da se popravi tako što pozovemo firmu koja je distributer za tu određenju firmu skenera i koja jedina smije da servisira tu vrstu skenera u Crnoj Gori. Međutim, da bi se to uradilo neophodno je objaviti potrebu za servisiranjem na sajtu Javnih nabavki, a to sada nije moguće – objasnila je Radulović.

Prema njenim riječima, očekuje da će skener na pedijatriji od danas biti u pogonu.

– Opteretili smo skener koji je samo šest mjeseci mlađi od ovog što je izašao iz servisnog ugovora, tako da se nadamo da će funkcionisati u periodu dok ne proradi sajt Javnih nabavki – rekla je Radulović.