Radulović: Ne očekujmo optimistične izjave iz EU u narednih 7-8 mjeseci

    11 mjeseci pre 177 pregleda Izvor: antenam.net

U narednih pola godine ne možemo očekivati optimistične izjave iz Brisela, po pitanju pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, kaže za Prvu Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta.

Sada je fokus na Uniji, koja prolazi kroz težak period, pa su kako smatra Radulović, izjave lidera najznačajnih zemalja zajednice opravdane, jer su Evropi neophodne sveobuhvatne reforme. Ipak, vjeruje da samo otvaranje pregovora sa svim zemljama nikome ne bi škodilo.

“Ne možemo očekivati nikakve previše optimistične tonove zasigurno ne u narednih 7-8 mjeseci, a poslije toga vidjećemo da li će se neke stvari promijeniti na unutrašnjem političkom planu u nekim zemljama same EU i kako će profunkcionisati Parlament, Komisija, koja će zemlja biti zadužena za nas, kako će taj komesar /komesarka biti aktivni”, kazao je Radulović.

A pristupanja novih članica neće biti ni do 2025. podsjeća Radulović.

“Ne možemo govoriti o pridruživanju novih članica kada imamo postojeću Uniju koja ne funkcioniše ni vrijednosno, a čini mi se ni institucionalno na adekvatan način. Dakle, reforme se moraju sprovesti, mi pričamo i o vertikalnom i horizontalnom nizu reformi, počev od zemalja članica preko institucija EU do ključnih dokumentata”, kaže Radulović.

Vjeruje da će Sjeverna Makedonija u narednim mjesecima dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. U suprotnom, kaže da bi se to u značajnoj mjeri loše odrazilo na tu zemlju.

Radulović kaže i da ovakva situacija u Evropskoj uniji polako, ali sugurno utiče na povjerenje građana u zemljama Zapadnog Balkana. Ipak, vjeruje da se taj trend neće nastaviti, već da će doći do pozitivnih pomaka u Briselu.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6064 pregleda