Radulović: Vlada turizmu dala koliko je u ovom momentu bilo moguće

    3 mjeseca pre 183 pregleda Izvor: pobjeda.me

Paket mjera koji je juče usvojila Vlada Crne Gore za pomoć turizmu ne može da spasi ali može da pomogne da se preživi ovaj period, kazao je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović. Ovo je, kaže, optimum koji je bio moguć u ovom momentu. Paket opredijeljen za ovu godinu, kaže, ima prelaznu ocjenu.

– Ko kaže da Vladine mjere za pomoć sektoru turizma ne valjaju, ja ga ne razumijem ili on ima zlu namjeru. Svakog zadovoljiti je nemoguće – kazao je Radulović u Živoj istini, prenosi Portal RTCG.

Ipak, smatra da Vlada treba da pomogne prije svega one koji su u zadnjih pet ili 10 godina najviše pomogli crnogorski budžet.

– Treba najprije uzeti u obzir ko je najviše doprinio punjenju budžeta, velikima dati onoliko koliko mogu da prežive, a posebnu pažnju obratiti prema malim i srednjim preduzećima koja su održiva i dati im šansu da se razvijaju. Podržati zdrave firme – kazao je Radulović.

On je dodao da treba kreirati i jak socijalni program.

– Vlada mora u doba korone da obrati pažnju da neko u Crnoj Gori ne može da plati račune, da niko ne gude gladan i da se niko ne smrzava – kazao je Radulović.

Predsjednik CTU naveo je i da prije donošenja novog paketa mjera nije bio konsultovan. On smatra i da smanjenje stope PDV-a na piće i hranu na sedam odsto treba da važi i naredne dvije ili tri godine ali, kako je kazao, treba povećati i kontrolu.

Radulović smatra da su rezulti u turizmu ove godine loši ali, kako je kazao, bolji nego što su mogli da budu.

– Mi smo kumulativno na 22 odsto prihoda u odnosu na isti period prošle godine. Januar, februar i polovina marta bili su bolji nego proteklih 20 godina. Do pojave korone i najave su bile dobre i očekivali smo rekordnu godinu – kazao je Radulović.

Ove godine, kako je dodao, cijene je smanjio 40 odsto a moguće je, kako je dodao, da budu još niže.

Iz emisije (Izvor: Portal RTCG)

Radulović smatra i da su građani Crne Gore trebali da nastave da nose maske i budu oprezni kada je Crna Gora bila “korona fri” država. Smatra da je posljedica neodgovornog ponašanja u tom periodu značajan broj oboljelih i zato su, kako je kazao, turisti iz čitave Evrope otkazali svoje aranžmane za Crnu Goru.

– NKT je u jednom trenutku bio rigidan više nego je to trebalo, ima tu krivice sa svake strane – kazao je Radulović i dodaje da je danas pobornik otvaranja.

– Ako nema ekonomije nema ni zdravlja – rekao je Radulović.

U jednom momentu u Crnoj Gori je, kako je kazao, bilo turista iz Poljske i Ukrajine koji su došli prije novog talasa korone, sada dodaje, Poljaka nema, dolaze kaže, Ukrajinci i Bjelorusi i nada se da će se otvoriti rusko tržište.

– Nadam se da će biti sluha za to kod NKT-a. Ako se ta odluka donese imamo 200 do 250 milona eura do kraja oktobra mjeseca od Ruskih i drugih turista. Imali bi pola avgusta, septembar i oktobar za turiste. Zadnja dva mjeseca sezone mogli bi sa osam odsto, podatke da podignemo na 20 odsto u odnosu na prošlu godinu – kazao je Radulović.

On je precizirao da bi bilo dovoljno otvoriti granice za turiste iz Moskve i Sankt Petersburga gdje pada broj inficiranih virusom.

Predsjednik CTU-a očekuje da se turizam nakon epidemije brzo vrati u normalu.

– Gubitke ćemo plaćati naredne tri do četiri godine ali vratiće se brzo – kazao je Radulović.

U čitavom svijetu situacija u tirizmu, je kaže, ista ili gora nego kod nas.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6786 pregleda