Rakčević kupio zemljište i „zaokružio” kompleks u Lučicama

    10 meseci pre 355 pregleda Izvor: vijesti.me

Petrovačko hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Vile Oliva, privrednika Žarka Rakčevića, postalo je vlasnik atraktivnog zemljišnog kompleksa od 9.432 kvadrata u uvali plaže Lučice nadomak Petrovca.

Tim zemljištem je do 20. jula, kada je izvršena promjena vlasnika u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, gazdovala firma Property investments.

Property investments je povezivan s Oliverom Ilinčić, nekadašnjom savjetnicom odbjeglog i pravosnažno osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića.

Imovinu firme je prodavala banka zbog nevraćenih dugova.

Rakčevićeva hotelska kompanija tom kupovinom je „zaokružila“ veliku zemljišnu parcelu u Lučicama, pošto je prije dvije godine na javnom nadmetanju za 1.181.500 eura kupila i atraktivni zemljišni kompleks od 9.200 kvadrata u uvali Lučice. Zemljištem je gazdovala firma Adriatic investments, takođe neformalno povezivana s Ilinčićevom.

Tada je javni izvršitelj organizovao ročište za prodaju nepokretnosti na zahtjev Hipo Alpe Adria Divelopmenta, nakon što Adriatic investments nije vratio kredit koji je uzeo prije više od deceniju.

Na oba zemljišna kompleksa, od ukupno 18.600 kvadrata, obje firme – Property i Adriatic investments, bila je 2007. godine upisana hipoteka HAAB, na ukupno kreditno zaduženje od pet miliona eura.

Bivši vlasnik dugovao svima

Kompanija Property investments, osim što banci nije vraćala kredit, zbog čega je u nekoliko navrata bila organizovana bezuspješna prodaja, bila je i poreski dužnik državi i Opštini Budva, a dugovanje je prelazilo 1,3 miliona eura. I država i Opština u nekoliko navrata upisivale su hipoteke na zemljišne parcele od oko milion eura.

I Specijalno državno tužilaštvo je prije dvije godine tražilo, a Viši sud prihvatio donošenje privremene mjere zabrane raspolaganja za zemlju preduzeća Property investments, u okviru istrage koju je vodilo protiv Olivere Ilinčić.

Apelacioni sud je u decembru prošle godine poništio odluku Privrednog suda od septembra da se pokrene stečajni postupak u toj budvanskoj kompaniji.

Stečajni sudija u predmetu je bio predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić. Sud je stečaj pokrenuo na zahtjev Poreske uprave koja nije mogla da naplati dug od 235.145 eura nagomilan prije 12 godina, dok je ukupni prijavljeni dug te firme 1,3 miliona eura.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je početkom avgusta prošle godine optužnicu protiv Olivere Ilinčić i još šest osoba, zbog višemilionskih malverzacija u slučajevima u javnosti poznatim kao “Property investment” i “Krapina”. Podgorički Viši sud je krajem prošle godine vratio tužilaštvu na dopunu optužnicu.

Ilinčićeva je u jednom periodu bila desna ruka tadašnjeg funkcionera DPS-a Svetozara Marovića i organizovana je mreža od četiri firme koje su kupovale zemljišne komplekse uz more od Petrovca do Budve, a uzimajući milionske kredite kod banaka, koji nijesu vraćani.

Nekadašnja savjetnica je, prema tvrdnjama tima istražitelja kojim rukovodi glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, prihvatila nalog Marovića da osnuje kompaniju Property investments, preko koje se zaduživala kod banaka i kupovala nekretnine od mještana nadomak Svetog Stefana.

Istražitelji sumnjaju da je grupa Olivere Ilinčić uspjela da prevari banke i mještane preko kontroverzne firme Property investments. Prema Centralnom registru privrednih subjekata, osnivači kompanije su sakriveni iza firme “Blunt internacional” s Britanskih Djevičanskih ostrva.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 22205 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8415 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7814 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7645 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7605 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7377 pregleda
%d bloggers like this: