Rakočević: Vikendom svadbe sa više stotina zvanica

    7 meseci pre 324 pregleda Izvor: prva tv-antenam.net

Iz dana u dan raste broj inficirah u gotovo svim gradovima. Tome najviše doprinosi naše ponašanje, a ukoliko to ne shvatimo, ne možemo očekivati da će doći do stabilnije i povoljnije epidemiološke situacije u zemlji, poručuju epidemiolozi.

„Baš iz ovih razloga što ne poštujemo mjere, što dobijamo infomacije, posebno iz nekih opština da se svake subote i nedjelje organizuju proslave i to velike proslave, velike svadbe sa po nekoliko stotina zvanica, vi to imate takvo širenje epidemije i u pojedinim opštinama i zbog toga došlo naglog skoka oboljelih“, kaže za Prvu dr sci. med dr Božidarka Rakočević, specijalista epidemiologije.

Rakočević podsjeća da gotovo nema dana bez smrtnih ishoda od posljedica infekcije, a situacija će se izuzetno komplikovati i u narednom periodu zbog sezone gripa.

„Period jeseni, period zime je inače period kada se akutne-respiratorne infekcije i ako dođe do koinfekcije, odnosno zajedničke infekcije sa kovidom i sa još nekim respiratornim patogenom, influencom ili nekim drugim, to znatno može da iskomplikuje klinički sliku oboljelog i nažalost možda dovesti i do tog nepovoljnog smrtnog ishoda.

„Naša sagovornica upozorava da su zdravstveni radnici koji su uključeni u rad sa kovid pacijentima izuzetno premoreni, rade preko granica svojih mogućnost. Napominje i da smo najzarazniji prije pojave simptoma i da je zbog toga važno da uvijek nosimo masku i poštujemo distancu.

„Osoba je najzaraznija otprilike nekih dva dana prije izbijanja Iipojave simtoma, a onda sve zavisi sa koliko je osoba bila u kontaktu, koliko je to bio blizak kontakt, od svega toga zavisi kako će infekcija širiti.

Brzi antigen testovi stižu za desetak dana, kaže Rakočević, a do tada će biti spreman i protokol o njhovoj primjeni.

„Napominjem da će ova prva isporuka ići prema kovid ambulantama, prema kovid bolnicama, domovima za stare, a znači kada se potroše ovi testovi onda će svaka ustanova za sebe morati da nabavlja ove brze antigen testoveW, kazala je Rakočević.

Do kraja naradne sedmice trebalo bi da stignu i vakcine protiv sezonskog gripa. Ove godine naručeno je više doza nego prethodnih. Epidemiolozi savjetuju da se obavezno vakcinišu hronični bolesnici, stariji od 65 godina, osobe u kolektivnom smještaju, zdravstveni radnici.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 21718 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8366 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7693 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7563 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7326 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7293 pregleda
%d bloggers like this: