Razgovor sa Vasom Kneževićem predsjednikom SRK „Lipljen”: Planiraju da Ćehotinu čistu vrate Pljevljacima

    8 mjeseci pre 609 pregleda Izvor: dan.co.me

SRK „Lipljen” iz Pljevalja postoji od 2005. godine i trenutno broji oko stotinjak članova. Ovaj klub je i ranije postojao sa određenim prekidima i u drugačijem obliku organizovanja.

Naš sportsko-ribolovni klub ima više oblasti djelovanja. Prvenstveno, sportsko djelovanje gdje su naši ribolovci-takmičari dosta uspješni, zatim gazdovanje vodama u sklopu kog čuvamo riblji fond i uopšte ekosistem pljevaljskih rijeka. Od ove godine smo započeli i nove aktivnosti, tj. stavljanje objekta ribnjaka na rijeci Breznici u funkciju mrijestilišta autohtone potočne pastrmke, što će biti jedino mjesto u Crnoj Gori za proizvodnju autohtonih salmonida, ali i šire – ističe naš sagovornik, predsjednik SRK „Lipljen” iz Pljevalja, Vaso Knežević.

Pojašnjava da planiraju da stave akcenat na razvoj ribolovnog turizma u okviru kog, tvrde, da će benefite imati šira društvena zajednica Pljevalja, a ne samo SRK „Lipljen”.

Tu prije svega mislim na ugostitelje, zatim mještane koji žive uz rijeku Ćehotinu, ali i TO Pljevlja. Ogroman potencijal koji nudi rijeka Ćehotina, velika većina, nažalost, nije svjesna, mada je poznato da je ljepote najmanje svjestan onaj koji živi u njoj. Te potencijale prije prepoznaju ljudi sa strane, dok za Pljevljake, Ćehotina predstavlja kolektor za otpadne vode, komunalni otpad i sve ono što Pljevljacima ne treba može da se nađe u Ćehotini. Pljevljaci su se udaljili od ove rijeke, a mi iz našeg sportsko-ribolovnog kluba, planiramo da rijeku opet vratimo Pljevljacima i da ih upoznamo bolje sa njenim prirodnim potencijalima. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti, samo tražimo malo više razumijevanja od pljevaljskih privrednika i lokalne samouprave. Imamo viziju i za nju se borimo, a za dobrobit svih nas. Nećemo dovijeka eksploatisati ugalj, zagađivati životnu sredinu, već upravo sada treba da pronalazimo održive alternative od kojih će Pljevlja da žive kada nestane uglja. Mi smo je našli, a skoro u svakoj oblasti postoji održiva alternativa, samo što smo malo preduzetnički zakržljali, upravo zbog toga što nam se sadašnjost i „budućnost” bazira na rudarenju – pojasnio je on.

Specijalnu nagradu za jednu od najboljih volonterskih organizacija u Crnoj Gori, ovaj klub je primio krajem 2019. godine u Hotelu „Hilton” u Podgorici, od strane Asocijacije za demokratski prosperitet „Zid” i fondacije „Petrović Njegoš” za volonterski rad na očuvanju ribljeg fonda naših rijeka, uprkos velikim problemima od strane zagađivača i ovogodišnjeg ekološkog akcidenta na Ćehotini kada se desio veliki pomor ribe.

Samoinicijativno smo organizovali grupu ribolovaca koji su sakupljali uginulu ribu iz mrtve rijeke, snimili ekološki film o tom događaju, alarmirali medije i institucije, vršeći pritisak da se počinilac utvrdi, što smo na kraju i postigli. Pored toga, organizovali smo i niz volonterskih akcija na čišćenju i uređenju obala rijeke Ćehotine, uklanjali krupni komunalni otpad, inicirali uklanjanje bačenih lešina uginule stoke iz Ćehotine, pregovarali i ukazivali na ekološke probleme i mislim da smo u svemu tome bili koliko toliko uspješni, da smo izazvali određene promjene u društvu. Poslije svih tih borbi sa vjetrenjačama više nije svejedno nikome da iz čista mira ispusti otpadne vode u naše rijeke, jer se dobro zna da neko o tim rijekama vodi računa – zaključuje Vaso Knežević.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6621 pregleda