Razić: Vlada brutalno krši prava građana

    1 mesec pre 446 pregleda Izvor: Portal DAN

Advokatica Ana Razić ocijenila je u izjava za „Dan“ da Vlada novim setom mjera za sprečavanje širenja korona virusa nastavlja da najbrutalnije krši Ustav i zakone ove države i neprikosnovena prava i slobode njenih građana. Ona ističe da je više od toga brine činjenica da sve te mjere, o kojima od početka nema nikakve naučne, stručne ili pravne polemike, nonšalantno prolaze, a da se zvanično deklarisani institucionalni zaštitnici ljudskih prava i sloboda „jednostavno prave mrtvi“. Razić podsjeća da Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao ni Programom obaveznih imunizacija stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, nije propisana obavezna imunizacija stanovništva Crne Gore od virusa kovid-19.

– Pošto vakcinacija od kovid-19 nije obavezna, potpuno je jasno da Vlada svakim novim setom represivnih mjera nasilno propagira diskriminaciju nevakcinisanih građana Crne Gore, i to znatno više od polovine populacije. Naravno, sve sa ciljem da, kako nedavno reče naš premijer, koji inače nije vakcinisan, ispratimo globalni cilj – 70 odsto vakcinisane svjetske populacije. Na taj način Vlada direktno krši odredbu člana 8 Ustava Crne Gore, člana 14 Evropske konvencije o ljudskim pravima, a naročito član 1 Protokola 12 Evropske konvencije koji propisuje opštu zabranu diskriminacije – ukazala je Razić.

Razić; foto: DAN

Ozbiljno razmisliti o posledicama

Razić apeluje na nadležne organe i Vladu da ozbiljno razmisle o mogućim posledicama vođenja ovakve diskriminatorske i opasne zdravstvene politike, bazirane na drastičnom kršenju elementarnih ljudskih prava, ukoliko kao država pretendujemo na epitete pravna i demokratska.

– Isto tako, apelujem da se u Crnoj Gori konačno otvori stručni dijalog na temu cijele situacije sa pandemijom Kovid-19 i mjerama za njeno suzbijanje, jer građani nakon godinu i po dana konačno imaju pravo da čuju slobodno izraženo različito mišljenje i stavove o pitanjima od javnog interesa i velikog društvenog značaja – naglasila je Razić.

Zato, kako je dodala, propisane zabrane i uskraćivanja građanima brojnih usluga neophodnih za normalno funkcionisanje i slobodan život, a koje su uslovljene posjedovanjem i pokazivanjem digitalne kovid potvrde, predstavlja apsolutnu diskriminaciju građanina po osnovu ličnog svojstva, odnosno statusa, koja je izričito i strogo zabranjena Ustavom i ratifikovanim međunarodnim ugovorima.

– Isto tako, postavlja se pitanje da li su „redari“, odnosno „odgovorne osobe za poštovanje mjera“ koje odrede pravno lice ili preduzetnik angažovani shodno odredbama Zakona o zaštiti lica i imovine i koja su tačno njihova ovlašćenja. Međutim, čak ni u slučaju da ispunjavaju prethodno pomenuti kriterijum oni nemaju niti mogu da imaju zakonsko pravo da od građana traže podatke o njihovom ličnom zdravstvenom stanju, koji su po zakonu tajni – objašnjava Razić.

U tom smislu, kako je ukazala, i zaposlenima kod poslodavaca koje trenutno pogađaju nove mjere masovno se krši ustavno pravo na rad, diskriminacijom po osnovu (ne)posjedovanja digitalne kovid potvrde.

– Naglašavam da će Ustavni sud Crne Gore vrlo brzo imati priliku da se izjasni po pitanju ustavnosti navedenih mjera, iako se postavlja opravdano pitanje zašto taj sud, u skladu sa odredbom člana 55 Zakona o Ustavnom sudu, do sada sam nije pokrenuo postupak za ocjenu saglasnosti navedenih mjera sa Ustavom i zakonom – ističe Razić.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27750 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11948 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11889 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11303 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10666 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 10065 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9525 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9300 pregleda
%d bloggers like this: