Razlaz u DPS-u, Pejanović Đurišić osniva stranku

    1 godina pre 634 pregleda Izvor: vijesti.me

Milica Pejanović Đurišić, koja je jedan od osnivača Demokratske partije socijalista, nakon 30 godina napušta tu partiju i planira da osnuje novu stranku, saznaju “Vijesti“ iz više izvora.

Pejanović Đurišić je dugo godina bila jedan od simbola DPS-a zajedno sa predsjednikom Milom Đukanovićem i sada odbjeglim Svetozarom Marovićem, a aktuelna je ambasadorka Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama.

Prema informacijama “Vijesti“ iz krugova bliskih rukovodstvu DPS-a, Pejanović Đurišić se na taj potez odlučila jer smatra da je njena dosadašnja partija potrošena kao brend zbog niza afera i da je pametniji praviti novu stranku nego ulaziti u “tuču” oko toga ko će eventualno zamijeniti Đukanovića.

Očekuje se da će formalni potezi početi nakon konstituisanja nove vlasti, a prostor za djelovanje se vidi u disoluciji DPS-a, te u očekivanoj silaznoj putanji Socijaldemokrata nakon odlaska u opoziciju, ali i činjenici da je Socijaldemokratska partija na nedavnim izborima jedva prešla cenzus.

“Vijesti“ saznaju da bi partija trebalo da bude lijevog centra i da je Pejanović Đurišić već razgovarala sa potencijalnim budućim saradnicima i partnerima, među kojima je bivši premijer Igor Lukšić.

Navodno se sastala i razmijenila mišljenja i sa potpredsjednikom SDP-a Raškom Konjevićem i čelnikom koalicije “Za budućnost Crne Gore“ Zdravkom Krivokapićem sa kojim se poznaje sa Univerziteta Crne Gore.

Sudbina SPS-a

Više izvora “Vijesti“ navelo je da u rukovodstvu DPS-a strahuje da će doživjeti sudbinu Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića koja je nakon gubitka vlasti pala na oko deset odsto biračkog tijela.

Činjenica da se Đukanović otarasio osoba koje su mu se suprotstavljale, sada ostavljaju partiju bez čovjeka koji bi je mogao reformisati, kao što je to uradila Hrvatska demokratska zajednica u Hrvatskoj nakon Franja Tuđmana, pa je ostala na vrhu političke scene.

Da su odnosi u DPS-u zategnuti govore i informacije “Vijesti“ da je u izbornoj noći, nakon što je postalo jasno da su izbori izgubljeni, došlo do teških riječi između starog i novog kadra i da je ta prepirka trajala sve dok se nije pojavio Đukanović. Uslijedilo je, objašnjava izvor iz vrha DPS-a, hrabrenje da je ipak osvojeno pojedinačno daleko najviše glasova – 140 hiljada, ali je na to Đukanović navodno odgovorio da “tu nema ni 70 hiljada stvarnih glasova“.

Kako je “Vijestima“ pojašnjeno, misli se na očekivanu bazu u narednom periodu kada DPS više ne bude vršio vlast, kada se očekuje odliv dobrog dijela članova i sigurnih glasača.

U DPS-u navodno čak strahuju i da su neki sa poslaničke liste koji se nalaze među prvih 30 u pregovorima da napuste partiju. Vrh partije je za analizu izbornih rezultata i strategiju djelovanja iz opozicionih klupa odredio člana užeg predsjedništva Brana Gvozdenovića, koji se u javnosti percipira kao jedan od “kandidata“ za procesuiranje zbog umiješanosti u čitav niz afera koje su potresale tu partiju prethodnih godina.

Đukanovićev DPS izgubio je vlast nakon tri decenije i osvojio tek oko 35 odsto glasova na izborima 30. avgusta, što je najgori rezultat te partije od osnivanja.

Formiranje nove Vlade najavile su do juče opozicione koalicije “Za budućnost Crne Gore“ Zdravka Krivokapića, “Mir je naša nacija“ Alekse Bečića i “Crno na bijelo“ Dritana Abazovića, koje su na izborima zajedno osvojile 41 mandat od ukupno 81 mjesta u Skupštini.

Bila kandidat za predsjednicu

Milica Pejanović Đurišić već desetak godina nije aktivna u DPS-u. Prije angažmana u UN je bila ministarka odbrane, ali se uoči predsjedničkih izbora 2018. godine pominjala kao mogući kandidat DPS-a.

U dijelu javnosti je važila kao favorit Vašingtona, a istovremeno se očekivalo da međunarodni pritisak na Đukanovića ostvari efekat da se on ne kandiduje.

Međutim, Đukanović se kandidovao i pobijedio u prvom krugu, a nakon izbora se priča oko kandidature Pejanović Đurišić svela na to da taj predlog navodno nije prošao u vrhu stranke, što je teza koju su plasirali upravo krugovi bliski predsjedniku DPS-a i države.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 20. septembar

19. septembra 2021. 21:55

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26094 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11625 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10792 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10153 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9348 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8847 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8565 pregleda
%d bloggers like this: