Razlozi zašto dolazi do JUTARNJE NADUTOSTI – Stručnjaci otkrivaju kako da POMOGNETE SEBI

    1 sedmica pre 228 pregleda Izvor: kolektiv.me

Frustrirajuće je kada se ujutru probudite sa osjećajem nadutosti. 

Od poslednjeg obroka prije spavanja prošlo je više sati, pa je zbunjujuće odakle toliki neželjeni gas.

Ako se često budite s nadutošću, vaše tijelo vam možda pokušava da da do znanja neke važne informacije o vašem opštim stanju organizma.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih biste odmah ujutru mogli da osjetite nadutost i šta možete učiniti da ublažite nadutost i njene posljedice.

Organizmu nedostaje tečnosti

Nije tajna da hidratacija ključna za održavanje organizma u optimalnom stanju, zbog toga nedostatak tečnosti može da ima razne razorne posledice na organizam, a jedna od onih koja se brzo pojavljuje je i nadutost.

„Mislim da nema ničeg važnijeg ili korisnijeg od početka dana sa velikom čašom vode prijw nego što išta pojedete„, rekla je za Mind Body Green dr Elen Vora.

Ona je dodala da je to najbolji način da podstaknete svoje tijelo na pražnjenje crijeva i započnete dan sa mirnim želucem.

Budući da je redovno pražnjenje crijeva još jedan način da se ujutru i uveče spriječi nadutost, održavanje hidratacije može da pomogne da se nakon buđenja stvari odvijaju kako bi inače trebalo.

Vašim crijevima je potrebna pomoć

Održavanje uravnoteženog crijevnog mikrobioma ključno je da se osjećate dobro u svom tijelu, a ako postoje problemi sa crijevima, možda ćete ujutru, a nekad i cio dan, biti naduti.

Krivac može da bude „neravnoteža“ crijevne mikrobiote, između povoljnih i nepovoljnih mikroorganizama u probavnom traktu“ objasnio je dr Vinsent Pedre i dodao da „crijeva sadrže oko 500 do 1.000 vrsta bakterija i da najmanji pomaci u relativnoj prevlasti tih bakterija mogu da utiču na funkcionisanje creva“.

Dodavanje visokokvalitetnog dodatka ishrani vašoj svakodnevnoj rutini jedan je od najboljih načina da snadbete crijeva potrebnim dobrim bakterijama.

Pod stresom ste

Svima se dogodi stresan period u životu ili više njih, a on može da utiče na crijva i dovede do jutarnje nadutosti, naročito ako imate problema sa teskobom.

Iako bi prilagođavanje ishrane moglo da bude korisno, postoje i druge mogućnosti za upravljanje stresom i umirivanje tijela.

Možda vam treba bolji san i praksa meditacije, ukazuje gastroenterolog dr Marvin Singh.

On dodaje da bi možda trebalo da promjenite svoje prehrambene navike ili izbaciti alkohol. Sve su to različita rješenja koja bi potencijalno mogla da pomognu kada je u pitanju problem sa nadutošću – kaže on.

Iako je nadutost uobičajena, zna da bude frustrirajuća i, u slučaju da se budite naduti, ne treba je tako olako otpisivati.

Razmislite o tome koliko pijete vode, šta jedete i pod kolikim ste stresom. Ishrana može uveliko pomoći u rešavanju ovog problema, pa stručnjaci savjetuju uzimanje probiotičkih dodataka, uključivanje fermentisane hrane u svakodnevnu ishranu i ublažavanje nivoa stresa kako biste sebi pomogli.

Ako ste bezuspješno pokušali da prilagodite svoje životne navike, možda bi bilo dobro da provjerite kod doktora šta se događa u vašem organizmu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: