REAGOVANJE: „Devastatori“ Ćehotine ne napuštaju CG

    2 sedmice pre 592 pregleda Izvor: PV Informer

Prije dva dana na našem portalu objavljen je tekst sa naslovom „Devastatori Ćehotine napuštaju Crnu Goru“ .

Povodom istog redakciji našeg portala obratio se Dragan Marković čije reagovanje prenosimo integralno:

Pročitao sam na Vašem portalu reagovanje gospodina Mitrovića iz NVO „Breznica“ pod naslovom „Devastatori Ćehotine napuštaju Crnu Goru“. Prolazim često tim putem i vidio sam razmjere te ekološke „štete“. Ti „devastatori“, kako ih Mitrović naziva, ne napuštaju Crnu Goru, no su se vratili u Crnu Goru, u svoj zavičaj. Porodica Bošković, „devastatori“ po Mitroviću, sagradila je kuću u selu Slatka i gradi put do kuće, dužine oko 1,5 km. Put koriste i ostali mještani sela Slatke, kao i sela Vodno iz opštine Pljevlja, jer su im postojeći uništile poplave. Dosadašnji uzani i strmi put do Slatke poplave su odnosile skoro svake godine. Boškovići su napravili i novi betonski most na Ćehotini, da i to nije „ekološka“ šteta? U selu godinama nije bilo nijednog stanovnika da živi zimi prije izgradnje kuće Boškovića, a sada ih ima troje koji u Slatkoj žive u toku cijele godine, a nadam se biće ih i više.

Gospodin Mitrović, borac za zaštitu životne okoline, u ovom slučaju je pretjerao i veoma ružnim stilom reagovao. Zar je dvadesetak kamenova koji su pali u suvo korito Ćehotine napravilo „neprocjenljivu i nepopravljivu štetu biodiverzitetu Ćehotine“? Otkud  toliko malicioznosti? Ima li štete po biodiverzitet u Ćehotini kada ljeti presušuje? Zaobići će Ćehotina tih dvadesetak kamenova kad padnu kiše i poteče. Ćehotina je presušila i presušuje svakog sušnog ljeta, nekada vode nema na tom potezu do kraja decembra. Ona inače ne presušuje, nego u toku minimalnog vodostaja ponire i niže ponovo izbija i teče. Toliko o „devastaciji“ Ćehotine.

Materijal koji je korišćen za nasipanje puta, uziman je iz istog kamenoloma koji je korišćen prilikom rekonstrukcije puta Kovren-Vrulja i ne radi se o novom kamenolomu.

Kakav je to „ekološki“ problem odakle su i na koji način  došle mašine za gradnju puta? Valjda su legalno prešle na granici u Crnu Goru, nisu „preletjele“.

A što se tiče „ogromne štete“, da znate da je napravljena. Do sela je napravljen kvalitetan put, dužine oko 1,5 km, čije je u toku asfaltiranje. Mještani se neće brinuti svake godine o popravci. Dalje, u napušteno selo se vratio život. Da su put gradile  opština i država pri izgradnji puta bi koristile isti kamenolom, i one bi oburdale neki kamen u korito. Samo, što države i opština taj put ne bi ni gradile, bar ne u dogledno vrijeme.

Sa brigom za  neplaćenu koncesiju za kamen i štetu po budžet Crne Gore i njenih građana, isjekira se Mitrović. Zar opština i država treba da naplate nekoliko kamiona kamena koji je iskorišćen za seoski put. Napravili Boškovići besplatno 1,5 km seoskog puta, i za to ih treba još kazniti. To je stvarno mizerno.

Da je ovakvih „devastatora“ više, mnogo bi bilo bolje i narodu i opštini i državi, te se Mitrović ne treba „dobronamjerno“ pitati kako su  mašine ušle i „nanijele  ogromnu štetu“. Zar se može napraviti put da se ne zagrebe po zemljinoj kori? Zar je u napuštenom selu na kraju bjelopoljske opštine gradnja puta ekološka „šteta“? Katastrofa je što u selima više nema života, što će za dvadesetak godina mnoga sela zarasti u žbunje, pa će Mitrović moći uživati u „netaknutoj“ prirodi. Džaba „netaknuta“ priroda, kad u njoj nema života. 

Dragan Marković

PS. Asfaltiranje puta je počelo.

Pošto ste Vi pljevaljski portal, založite se malo da se poprave putevi u Vodnom, da se na Vodnjanskoj rijeci izgradi betonski most, a ne da se u XXI vijeku prelazi preko drvenih podnica. Zašto u Vodno da dolazimo preko bjelopoljske teritorije i puta protiv čije izgradnje pišete?

Najnovije vijesti

Po rastu BDP-a sada u vrhu Evrope

25. septembra 2021. 10:15

Spaliće 21.360 doza AstraZeneke

25. septembra 2021. 09:41

Prognoza vremena – 25. septembar

24. septembra 2021. 22:47

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26315 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11665 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10958 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10320 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9542 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9019 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8577 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 8569 pregleda
%d bloggers like this: