EPCG: Umjesto kritika, Medojević neka ponudi rješenje

    2 meseca pre 243 pregleda Izvor: kolektiv.me

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), reagovala je na pismo poslanika Nebojše Medojevića.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

„Poštovani poslaniče, gospodine Medojeviću,

Već treći put vam pojašnjavamo da infomacije koje iznosite nijesu u saglasnosti, kako sa našim zakonodavstvom, tako i sa obavezama i direktivama od strane Brisela i EU.

Saglasili ste se i ranije oko nekih činjenica vezanih za rad TE “Pljevlja” tj šta bi bilo ukolko termoeletrana ne bi radila a time smo zajedno otklonili spekulacije šta bi se dešavalo sa elektoenergetskim sistemom Crne Gore, kolika bi šteta bila za cjelokupno društvo te kakve bi sve negativne implikacije imali ako izgubimo bazni izvor energije.

Sada u novom pismu opet navodite da će EU zabraniti dalju upotrebu elektrane. I sami znate da to nije tačno I da EU nikome nije zabranila rad tj dalju upotrebu elektane. Elektrana je u pogonu a zajedno sa nadležnim ministarstvom tražimo pozitivno rješenje sa Energetskom zajednicom I ispunjavanje naših obaveza. Jos jednom ponavljamo da EPCG aktivno učestvuje u izradi Nacionalnog klimatskog i energetskog plana. U tom kontekstu, a u cilju sprovođenja procesa  dekarbonizacije i pravedne tranzicije od strane EPCG, obnovljivi izvori energije prepoznati su kao prioritet i strateško opredijeljenje razvoja dok će Termoletrana nastaviti sa radom do ispunjavanja navedenih obaveza.

Denunicranje i spekulisanjem o navodnom podnošenje krivične prijave, obustavom finansijske pomoći, isključenjem sa regionalne mreže od strane EU samo zbunjujete javnost iako znate da to nije tačno jer takav slučaj nigdje nije zabilježene pa neće ni u našem jer imamo samo jednu TE.

Navodi da EPCG ne može naći investicije za distribuciju toplote koja potiče iz uglja opet nije tačna, jer mi i ne tražimo investitora za taj projekat. Radimo toplovod sa postojeće elektrane što je i sastavni dio projekta ekološke rekonstrukcije TE. Zbog javnosti da ponovimo, a Vi to znate, glavni toplovod a kasnije, kroz drugu i treću fazu, izrada gradske mreže sprovodi se u saradnji sa državnim institucijama i Opštinom Pljevlja. Riješiće se višedecenijski problem grada a izvor za toplovodnu mrežu za sada biće ugalj dok kasnije može biti neki drugi energent. Dakle, suština je izgradnja mreže za početak jer u vašem pismu opet vršite zamjene teza.

Već treći put vas pozivano da, umjesto otvorenih pisama, neargumentovanih kritika i regovanja, ponudite tehničko-finansijsko rješenje te da sa predstavnicima najveće nacionalne kompanije pažljivo radimo ne procesu pravedne tranzcije u interesu drzave, gradjana i Kompanije“.

Najnovije vijesti

Otišao je veliki Dušan Duda Ivković

16. septembra 2021. 10:09

Prognoza vremena – 16. septembar

15. septembra 2021. 22:21

Cijene u avgustu porasle 3,1%

15. septembra 2021. 20:43

NAGRADE NAJBOLJIM RADNICIMA EPCG

15. septembra 2021. 19:12

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 25863 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11609 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10672 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10041 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9212 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8723 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8550 pregleda
%d bloggers like this: