Rekordna inflacija u evrozoni

    2 meseca pre 97 pregleda Izvor: dpa - standardna prava upotrebe

Cijene u evrozoni uporno rastu od prošlog ljeta i majska stopa inflacije je sa 8,1 odsto bila najveća od uvođenja zajedničke valute prije više od 20 godina, saopštio je Eurostat u petak.

Međugodišnja inflacija – dakle, rast cijena u maloprodaji u prethodnih 12 mjeseci, u aprilu je još bila na 7,4 odsto. Mjesečna stopa inflacije u maju je bila 0,8 odsto.

Uz poskupljenja zbog zastoja u svjetskoj trgovini i, od kraja februara, ukrajinskog rata, razgoropađena inflacija ekonomiste ne iznenađuje.

Talas poskupljenja traje punu godinu, pa nije neočekivano što je inflacija u evrozoni u maju izbila na istojriski rekord od 8,1 odsto.(dpa – standardna prava upotrebe); Credit: Daniel Reinhardt/dpa

Posebno snažan doprinos daju cijene struje, koja je za 12 mjeseci poskupila za 39,1 odsto. Hrana je bila skuplja za 7,5 odsto nego u maju 2021.

Bazna inflacija, koja izuzima snažnim oscilacijama podložne kategorije, od aprila do maja se popela sa 3,5 na 3,8 odsto.

Evropska centralna banka nastoji da stopu inflacije dugoročno drži na dva odsto. To već mjesecima ne uspjeva, pa je, uz znatno oklevanje, signalizirala povećanje ključnih kamatnih stopa od 0,25 odsto.

U suštini, veća kamata podiže cijenu novca i kredita. To hladi privredu, ali i inflaciju. Američke Federalne rezerve su ove godine već tri puta naviše korigovale kamatu, za ukupno 1,5 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: