Remiković: Popis od 1. do 15.novembra uprkos apelu opozicije da se odgodi

    9 meseci pre 316 pregleda Izvor: gradski portal

Uprkos apelu opozicije da se popis odgodi, u toku su završne pripreme za njegovu realizaciju, od 1. do 15. novembra, saopštila je pomoćnica direktora MONSTAT-a Snežana Remiković u emisiji “Lice Podgorice” na Gradskoj RTV.

On je istakla da će popis biti u skladu sa evropskim i preporukama Ujedinjenih nacija.

Održati popis stanovništva je nacionalni interes, navodi Remiković. Dodaje da, zbog migracija, očekuje drugačiju strukturu u odnosu na posljednji iz 2011.

“ Najvažniji resurs, jedne zemlje je stanovništvo. Ako ne znate strukturu stanovništva po obrazovanju, koliko ih radi, koliko ne radi, ne možete donijeti nijednu adekvatnu ekonomsku politiku, niti socijalnu niti penzionu, niti bilo kakvu drugu ukoliko nemate baznu osnovu“, kazala je ona.

Građanin je, kaže, obavezan da popisivaču odgovori na svako pitanje, u suprotnom – biće kažnjen.

” Ovdje bih istakla da to znači da i kod pitanja osjetljivih etničko – kulturoloških karakteristika mora da se da odgovor ali lice može da se ne izjasni. U tom slučaju, popisivač mora da upiše da lice ne želi da se izjasni i to je tačan i potpun odgovor. To se radi da bi se izbjegle zloupotrebe i linije ne smije ostati prazna “, kazala je Remiković.

Preleminarni rezultati popisa, poručuje, biti poznati 30 dana nakon njegovog završetka.