Respiratori bili pod blokadom izvoza, prodati drugoj firmi u Srbiji

  • 4 dana pre
  • 123 pregleda
  • Izvor: rtcg.me

Respiratori nijesu plaćeni avansno i nijesu ni dolazili do srpske granice već su bili na carinskom lageru u Beogradu. Pilikom njihovog preuzimanja nijesu se mogli odraditi izvozni carinski papiri jer je roba bila pod blokadom za izvoz. U međuvremenu respiratori su prodati drugoj kompaniji u Srbiji, pojasnili su iz Firme “Farmont”.

Podsjećamo, od pet respiratora koje je Fond za zdravstveno osiguranje naručio od predstavnika švedskog proizvođača, tri su juče zadržana na granici sa Srbijom, a potom i konfiskovani. To je “Vijestima” sinoć potvrdio direktor Fonda Sead Čirgić a prenio Portal RTCG.

Fond za zdravstveno osiguranje je, kako se navodi u saopštenju direktora Fonda Seada Čirgića, na osnovu zaključka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Plana potreba sačinjenog od strane Ministarstva zdravlja, sproveo postupak nabavke respiratora za potrebe JZU Crne Gore, na osnovu kojeg je zaključen ugovor o isporuci pet respiratora sa dobavljačem „Farmont“ DOO Danilovgrad, proizvođača „Maquet-Getinge Group“ iz Švedske.

Dobavljač je, kako je kazao, izvršio isporuku dva respiratora koji su instalirani u Opštoj Bolnici Bar i Opštoj bolnici Berane.

“U vezi isporuke preostala tri respiratora informisao je Fond, kao naručioca, i Ministarstvo zdravlja da nije u mogućnosti da izvrši isporuku, jer je od strane predstavništva proizvođača ugovorenih respiratora čije je sjedište u Beogradu, sa kojeg područja je i trebala biti izvršena isporuka, obaviješten da respiratori ne mogu biti isporučeni jer je Vlada Republike Srbije zabranila izvoz medicinskih sredstava i opreme, iz kojih razloga su, kako je dobavljač naveo u dostavljenoj informaciji isti konfiskovani od strane države Srbije”, kazao je Čirgić.

Prema informacijama koje su, kako je kazao, u Fondu dobili od dobavljača, dva isporučena respiratora su se nalazila u Republici Hrvatskoj, odnosno Zagrebu, odakle su i uvezeni.

O nabavci ugovorenih respiratora, dobavljač ‘Farmont’ DOO Danilovgrad danas je, kako je dodao, obavijestio Fond za zdravstveno osiguranje o sljedećem: 

„Povodom teksta koji je osvanuo u dnevnim novinama Vijesti u vezi isporuke tri respiratora koja su se nalazila u Srbiji, želim da damo razjašnjenje. Prije svega roba nije plaćena avansno, jer sa dobavljačem imamo ugovor i imamo dogovorenu određenu valutu plaćanja. Roba nije ni dolazila do srpske granice, već se roba nalazila na carinskom lageru u Beogradu”, navodi se u saopštenju.

Nakon potpisivanja ugovora sa Fondom zdravstva Crne Gore, kako su pojasnili iz firme “Farmont”, oni su kao dobaljači krenuli u nabavku respiratora. Tri su se, kako dodaju, nalazila u Beogradu – Srbiji, a dva u Zagrebu-Hrvatskoj.

“Naime, aparati su bili u vlasništvu kompanije Getinge Group – Beograd – Srbija i nalazili su se na carinskom lageru. Nakon potvrđene naružbe od Getingea, prevoznici su došli za robu, kako u Beogradu, tako i u Zagrebu. Roba je preuzeta iz Zagreba i već je isporučena Zdravstvenima Institucijama u CG, a u Beogradu prilikom preuzimanja iste, nijesu mogli da se odrade izvozni carinski papiri, jer je predmetna roba, tj. tarifni broj pod kojim se ta vrsta robe vodi, bila pod blokadom za izvoz. U međuvremenu, kako je predmetna roba bila pod blokadom za izvoz, ona je prodata drugoj kompaniji u Srbiji“, pojasnili su iz Firme “Farmont”.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje ističu da su u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja i Nacionalnim koordinacionim tijelom u vezi sa nabavkom ukupne medicinske i zaštitne opreme.

“Određena količina respiratora je nabavljena posredstvom Vlade Crne Gore, Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra Crne Gore. Ukoliko dođe do nekog dogovora između zemalja u regionu i šire, sa proizvođačima i isporučiocima respiratora, radićemo na tome da se sve planirane nabavke realizuju”, kazao je Čirgić.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.