Rondović: Tek kad vidite čovjeka koji ne može da diše ni uz pomoć kiseonika, shvatite koliko je virus opasan

    1 godina pre 4681 pregleda Izvor: portalanalitika.me

„Ako se ko čuvao koronavirusa – ja sam. Nigdje nisam išao bez zaštitne maske, pet mjeseci se čak ni s kim nisam rukovao, pa ipak sam se zarazio. Ovaj virus nimalo nije bezazlen. Tek kad pored sebe ugledate čovjeka od 40-ak godina, koji ni uz pomoć 15 litara kiseonika ne može da diše, shvatite koliko je zapravo stanje ozbiljno“, kazao je u ispovijesti za naš portal Pljevljak Goran Rondović, koji se liječio od kovida-19 u pljevaljskoj Opštoj bolnici.

Ne potcjenjujte koronu

Četrdesetogodišnji Rondović, koji je imao lakšu kliničku sliku i koji je napustio bolnicu prije tri dana, ne može sa sigurnošću da kaže gdje se zarazio, ali sluti da je virus „pokupio“ u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici, gdje je bio sa suprugom na pregledu.

„Jedini simptom koji sam osjetio bila je povišena tjelesna temperatura, koja se kretala od 37,2 do 37,4. To je trajalo 24 časa. Ljekaru sam se javio 30 sati nakon pojave simptoma. Poslije toga sam zadržan u bolnici“, kaže sagovornik.

Najteže mu je, ističe, palo to što nije znao šta sve može da mu se dogodi u situaciji koja ga je zadesila, te što je brinuo da li je nekoga zarazio.

„Naravno da sam se uplašio… Mislim da svako ima strah“, naglašava Rondović.

O uslovima liječenja u pljevaljskoj bolnici ima samo riječi hvale.

„O doktorki Ivani Brajović i osoblju s Infektivnog odjeljenja – sve najljepše. Puni su ljudskosti i profesionalno se odnose prema svim pacijentima“, navodi on, upozoravajući sugrađane da ne potcjenjuju koronavirus.

„Ko ovo ne doživi, ne može shvatiti ozbiljnost situacije“, podvlači Rondović.

Građani su se opustili

Epidemiološka situacija u Pljevljima pogoršala se u posljednjih nekoliko dana, kaže  direktor pljevaljske Opšte bolnice, Eduar Edo Lalović.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ), u Pljevljima su 64 osobe inficirane koronavirusom. Lalović navodi da se u pljevaljskoj bolnici trenutno liječi 16 pacijenata oboljelih od kovida-19. U toj ustanovi liječe se, naime, pacijenti s lakšom kliničkom slikom. U slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja, upućuju se u Opštu bolnicu u Nikšiću, koja je respiratorni centar za sjeverozapadni dio Crne Gore.

U Pljevljima je, od početka juna, od posljedica korone preminulo devet osoba. Među njima su i dva zdravstvena radnika – ljekar Doma zdravlja Miloje Jestrović i medicinska sestra Opšte bolnice Dragana Loncović. Trenutno su, prema riječima Lalovića, od kovida oboljele tri medicinske sestre, koje imaju lakšu kliničku sliku.

Direktor pljevaljske bolnice kaže da se epidemiološka situacija u tom gradu zakomplikovala jer su se građani – opustili.

„Apelujem na građane da se strogo pridržavaju svih mjera i preporuka IJZ-a i NKT-a. Ako se budu pridržavali, olakšaće nam borbu s opakom bolešću“, naglašava on.

A koliko je ona opaka možda najbolje govori to što su prošle sedmice, u istom danu, u barskoj i nikšićkoj bolnici, od kovida preminuli majka i sin iz Pljevalja.

Lalović poručuje da zdravstveni radnici zbog trenutne situacije neće zatajiti.

„Sve zavisi od nas. Pozvao sam zdravstvene radnike da budu primjer građanima“, rekao je on.

Naš sagovornik ističe da je ustanova kojom rukovodi svoje kapacitete u uslovima epidemije rasporedila tako da zdravstvena zaštita inficiranih bude na visokom nivou.

„Od početka izbijanja epidemije u kineskom Vuhanu, krajem decembra prošle godine, sve zdravstvene ustanove u Crnoj Gori počele su sveobuhvatnu pripremu za odgovor na infekciju koja se približavala i nama, i koja je danas, nažalost, pokorila cijeli svijet. Taj odgovor, koji je podrazumijevao i angažovanje i preraspodjelu radne snage, nabavku medicinske zaštitne opreme, kao i nabavku neophodnih aparata, sve to je pljevaljska bolnica odradila na vrijeme i u skladu s preporukama IJZ-a i Ministarstva zdravlja“, kaže on.

Dodatni kapaciteti

Predsjednik Opštine Pljevlja, Igor Golubović, rekao nam je da je ta lokalna samouprava obezbijedila dva kontejnera za trijažu na ulazu u Opštu bolnicu i Dom zdravlja u tom gradu. Bolnici su, kaže, ponudili i dodatne smještajne kapacitete.

„Renovirali smo Dom vojske za tu namjenu i momentalno ga stavili bolnici na raspolaganje za smještaj zdravstvenih radnika koji liječe kovid pacijente. On ima kapacitet od 24 sobe, a ako se poveća broj oboljelih, stavićemo te kapacitete eventualno i za smještaj nekih bolesnika. Bolnici smo, takođe, ponudili i prostor motela u Pljevljima, gdje, u slučaju potrebe, postoje kapaciteti za smještaj bolesnika“, kazao je našem portalu Golubović.

Koliko je oboljelima od kovida potrebna pomoć, toliko je potrebna i onima koji zbog epidemije trpe najteže socio-ekonomske posljedice. U prvim redovima borbe na tom „frontu“ su humanitarne organizacije i volonteri.

Crveni krst podijelio 1.500 paketa

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta u Pljevljima, Željko Minić, kazao je Portalu Analitika da je ta organizacija u proteklom periodu najčeše pomagala ugrožene kategorije stanovništa. Ali i ne samo njih.

„Podijelili smo preko 1.500 paketa pomoći – higijenskih i sa hranom. Pružali smo pomoć porodicama koje su bile na selima, porodicama u izolaciji, ljudima u romskom naselju… Veliki broj građana je dobio pomoć. Mislim da smo odgovorili na 95 odsto zahtjeva. I sad ima poziva, ali u manjem broju. Obično se javljaju ljudi koji su u izolaciji i koji su baš ugroženi“, rekao je Minić.

Kao što se zdravstveni sistem priprema za drugi talas koronavirusa, koji se očekuje na jesen, tako se priprema i Crveni krst.

„Očekujemo donacije iz inostranstva, tako da se nadamo da će svi koji zatraže pomoć dobiti pakete“, poručuje Minić.

Opština pomagala male biznise

Pomoć je u proteklom periodu bila potrebna ne samo građanima pogođenim krizom koju je prouzrokovala epidemija, već i preduzetnicima. Predsjednik Opštine Pljevlja kaže da su postrojenja većih firmi u tom gradu – Rudnika uglja, Termoelektrane, Gradira Montenegro i drvoprerađivača – radila nesmetano u proteklom periodu. Pomoć je, međutim, bila potrebna manjim firmama.

„Opština Pljevlja je slijedila mjere ekonomske pomoći koje je donosila Vlada Crne Gore. Na sjednici lokalnog parlamenta prije nekoliko mjeseci donijeli smo set mjera koji se odnosio na lokalna preduzeća koja su bila ugrožena. Pomagali smo male biznise i preduzetnike koji su bili onemogućeni da rade zbog zabrana u prvoj fazi epidemije. Set mjera koji smo donijeli dao je rezultate. Lokalni budžet povećali smo za 50 odsto u odnosu na planirani“, zaključuje Golubović.

Najnovije vijesti

Po rastu BDP-a sada u vrhu Evrope

25. septembra 2021. 10:15

Spaliće 21.360 doza AstraZeneke

25. septembra 2021. 09:41

Prognoza vremena – 25. septembar

24. septembra 2021. 22:47

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26313 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11665 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10954 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10319 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9540 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9017 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8577 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 8568 pregleda
%d bloggers like this: