Rovčanin: Novi način rada i nova politika garantuju 3.000 radnih mjesta u energetskom sektoru

    1 godina pre 459 pregleda Izvor: RTNK

Ekonomski napredak ne smije biti politička floskula, novi način rada i nova politika garantuju čak 3.000 novih radnih mjesta u elektroenergetskom sektoru, saopštio je danas Nikola Rovčanin, kandidat za poslanika Koalicije „Aleksa i Dritan, Hrabro se broji!“.

Ovu koaliciju za vanredne parlamentarne izbore 11. juna čine Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA.

„Punjenje državne blagajne je moguće i zato smo se odlučili da prvi korak bude borba protiv mafije i uništavanje sistemske korupcije. Na ovim izborima moramo dobiti priliku da završimo započeti posao. Danas ne govorimo samo o tome kako ćemo suzbiti korupciju, to je već izvjesno da se dešava i EU institucije na tom putu pohvaljuju Crnu Goru, nego pravimo nove investicione planove kako će vraćeni novac biti iskorišten“, istakao je Rovčanin, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore čiji je Rovčanin funkcioner.

On je dodao da je prvi plan energetika.

„Novac koji će se vratiti u državnu blagajnu nije mali. Iznosi skoro dvije milijarde eura na godišnjem nivou. Od tog novca planiramo sistemska ulaganja u nove vjetroparkove, hidroelektrane, solarne elektrane, gasne elektrane, fabrike cementa i građevinskog materijala“, poručio je Rovčanin.

Po njegovim riječima onemogućavanje razvoja energetike u Crnoj Gori bila je strateška odluka loše vlasti.

„Nama se uništavala životna sredina, računi su bili sve veći i veći, a potencijal je spavao jer nije bilo interesa da ga znanje i dobri projekti pokrenu. Danas brojimo svoje uspjehe i ponosno pokazujemo niz projekata koje smo pokrenuli i realizovali za samo dvije godine rada. I to: ekološka rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja vrijedna 70 miliona eura; toplifikacija Pljevalja vrijedna više od 10 miliona eura, koja počinje zvanično ovog ljeta; ugradnja 30 Mw solarnih panela na objektima širom Crne Gore; rekonstrukcija i modernizacija He „Piva“ i „Perućica“, izgradnja vjetroparka „Gvozd“ vrijednog 80 miliona eura“, kazao je Rovčanin.

On je poručio i da je zaključen i sporazum sa stranim investitorima za razvoj privrednog kompleksa vrijednog 700 miliona eura koji obuhvata fabrike cementa, građevinskog materijala, reciklažni centar, kotao na bio masu i osnivanje rudarsko-geološkog fakulteta u Pljevljima.

„Crna Gora ima energetske i ekološki održive projekte, ima potencijal jedinstven u Evropi, ali i novac u sivoj zoni koji se nažalost gomila u privatnim džepovima. Cilj je da nas zaustave. Žele baš na ovim izborima da nam onemoguće da sprovodimo započete projekte. Ali naš cilj je da izgradimo sistem. Zaustavimo mafiju, korupciju i novac usmjeravamo u projekte od kojih će građani imati korist u vidu njihovog boljeg standarda. Želimo da završimo započeto. Hrabrim odlukama za četiri godine dobili bi i veliku solarnu elektranu kod Ulcinja, veliku hidroelektranu na Kruševu, nove gasne elektrane u Luci Bar i nove vjetroparkove“, rekao je Rovčanin.

On je kazao da umjesto da izvozimo stotine miliona eura vrijednosti električne energije, da jačamo BDP, smanjujemo spoljnotrgovinski deficit, sada imamo zarobljen investicioni novac u sivim zonama.

„Zato su za strateške projekte, potrebne hrabre odluke odlučnih ljudi. Ojačaćemo kada pobijedimo slabosti sistema. Za te slabosti svi znaju, ali ih izliječiti mogu samo ljudi koji imaju hrabrosti i odlučnosti. Hrabro smo brojali nove energetske objekte i tek ćemo brojati. Hrabro čistimo sistem“, zaključio je Rovčanin.