Rovčanin: Pored rekonstrukcije TE, planirana i izgradnja B bloka na biomasu

    7 meseci pre 410 pregleda Izvor: EPCG

U organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore od 25. do 27. maja Avala Resort & Villas održava konferencija pod nazivom “Održivi razvoj: Prelaz na zelenu ekonomiju”. Konferenciji prisustvuje preko 170 učesnika iz Crne Gore, regiona i svijeta. Sinoćnjem svečanom otvaranju prisustvovale su brojne zvanice iz javnog života, među njima i premijer Dritan Abazović i Kristina Oana Popa, ambasadorka EU u našoj zemlji.

Konferenciju je svečano otvorio prof. Mijat Jocović, dekan Ekonomskog fakulteta u Podgorici.

U radu plenarne sesije “Tranzicija na zelenu ekonomiju: benefiti,izazovi i rizici” zapaženo izlaganje imao je i Nikola Rovčanin, izvršni direktor EPCG.

On je prisutne upoznao sa aktuelnom energetskom situacijom u Crnoj Gori, a posebno se osvrnuo na energetsku tranziciju ka OIE.

„Brza energetska tranzicija je bila izazov, a sada je velika šansa. EPCG ulaže značajna sredstva u razvoj brojnih objekata zelene energije. Pomenuću samo najbitnije: Solari 3000+ i Solari 5000+ i vjetroelektranu Gvozd“ – kazao je Rovčanin.

On se osvrnuo i na projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja, vrijedan 70 miliona eura.

„U sklopu TE u Pljevljima, pored ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka, planirana je i izgradnja B bloka na biomasu kao gorivo. Pored toga planirana je i proizvodnja cementa iz laporca kojeg dobijamo u procesu proizvodnje. Svim ovim projektima dovešćemo do potpuno ekološkog načina proizvodnje u ovom za nas značajnom energetskom objektu, koji trenutno podmiruje na godišnjem nivou oko 40 odsto naše ukupne proizvodnje“ – naglasio je Nikola Rovčanin i iskoristio priliku da pozove sve zainteresovane da ulože u energetski sektor Crne Gore koji, kako je on na kraju izlaganja kostatovao, ima perspektivu.