Rudnik uglja imao svoje mašine, a iznajmljivao tuđe

    2 sedmice pre 679 pregleda Izvor: dan.co.me

Nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je juče žalbu Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama zbog odbijanja Rudnika uglja Pljevlja da dostavi ugovore o lizingu za opremu te kompanije i ugovornu i isplatnu dokumentaciju u vezi sa poslovima sa nikšićkom firmom „Atlas Montenegro“. ASP je početkom juna, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, zatražila sve važeće ugovore o lizingu za nabavku i održavanje opreme Rudnika uglja, kao i kompletnu ugovornu dokumentaciju i isplate, koje su u poslednjih pet godina realizovane sa „Atlas Montenegrom“.

Dostavljeni odgovor ASP-u, u koji je „Dan“ imao uvid, nije u formi rješenja, kao upravnog akta, a u njemu se izvršni direktor Rudnika uglja poziva na kompanijski pravilnik o poslovnoj tajni, bez ikakvog obrazloženja zašto su traženi podaci poslovna tajna, a uz očekivanje da će odbor direktora kompanije naknadno pozitivno odgovoriti o zahtjevu. ASP ukazuje da je organ vlasti dužan da odluči u formi rješenja na podnijeti zahtjev o slobodnom pristupu informacijama, dok je pravilnik o poslovnoj tajni akt interne upotrebe na nivou tog privrednog društva i kao takav nikako ne može imati veću pravnu snagu od zakona, te da su bili dužni pozvati se na zakonske odredbe i obrazložiti eventualnu tajnost podataka.

– Prema tumačenju ASP-a, traženi podaci nikako ne spadaju u kategoriju poslovne tajne, posebno imajući u vidu da su za period 2019. i 2020. godine najmanje tri zaključena ugovora sa „Atlas Montenegro“ iz Nikšića javno objavljena na Portalu javnih nabavki. ASP je tražila sve ugovore sa tom firmom za poslednjih pet godina, uključujući dodatno i sve anekse i isplate koje su izvršene, a imajući u vidu da je Rudnik uglja Pljevlja postao obveznik javnih nabavki tek od 2019. godine, a pošto ga je kupila Elektroprivreda Crne Gore. Rudnik uglja od ove privatne kompanije godinama iznajmljuje bager ili buldožer za otkopavanje i utovar rude, iako raspolaže sa sopstvenom mehanizacijom za proizvodnju uglja, pa je neshvatljivo da se na ovaj način povećavaju ukupni troškovi proizvodnje na račun rudarske kompanije i bespotrebno sredstva odlivaju ka privatnim izvorima – navode u ASP-u.

Prema javno dostupnim podacima, u septembru 2019. godine je Rudnik uglja sa „Atlas Montenegrom“ zaključio ugovor za iznajmljivanje bagera za otkopavanje i utovar uglja i otkrivke.

– Na tenderu se javila samo ova firma, ugovor je zaključen na nepunih 256.000 eura, a tenderski uslovi su bili više nego indikativni, jer je bila projektovana čak i „geometrijska zapremina kašike 7m3 i 5m3“ bagera. U junu 2020. godine ova nikšićka firma angažovana je za isti posao i pod istim uslovima, ali je ugovorena cijena 242.000 eura, što znači da je bila manja za 14.000, dok je početkom te godine na odvojenom tenderu za iznajmljivanje jednog buldožera dobila posao od 332,7 hiljada. Takođe, treba ukazati da je svim tenderima traženo da ponuđač obezbijedi dva rukovaoca mašine. Prema finansijskim izvještajima „Atlas Montenegra“, na kraju prošle godine ta firma zapošljavala je pet radnika (jedan je direktor), a godinu ranije šest. Njen godišnji prihod je lani bio 1,1 milion eura, a godinu prije toga 1,7 miliona eura – navode u ASP-u.

Ova firma je, kako navode, jedna od nekoliko sa kojima je Rudnik uglja zaključivao ugovore svake godine, a koje će ASP zatražiti na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Iz Rudnika uglja juče nijesu odgovorili na pitanja koja smo im uputili povodom navoda ASP-a.

U ranijem periodu kupili potrebnu opremu

ASP podsjeća da je Rudnik uglja svojevremeno nabavio na lizing značajan dio izuzetno skupe rudarske mehanizacije za otkopavanje, utovar, pretovar, ali je tada kompanija bila u većinski privatnom vlasništvu i nijesu poznati ugovoreni uslovi. Lizing je finansijski mehanizam, koji podrazumijeva nabavku opreme putem kreditiranja. Rate se vraćaju dok se oprema koristi, a nakon plaćanja poslednje rate, njen naručilac postaje i njen vlasnik.

– Za vrijeme prodaje Rudnika uglja državnoj energetskoj kompaniji prije tri godine, najavljena je velika investiciona aktivnost u nabavci novih mašina i opreme rudarske kompanije, ali do danas nije poznato da li će se pribjeći novoj nabavci na lizing ili drugim modelima. Novo rukovodstvo Rudnika uglja najavilo je njegov intenzivan rad i u svim narednim godinama, iako Evropska unija pooštrava kriterijume za proizvodnju struje iz uglja i zahtijeva prelazak na obnovljive i zelene izvore energije – navode u ASP-u.

Najnovije vijesti

U nedjelju do 40 stepeni

31. jula 2021. 22:00

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 23441 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 10748 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 9215 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 8626 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8489 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 8118 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7694 pregleda
%d bloggers like this: