Rudnik uglja postigao načelni dogovor sa mještanima Kalušića

    3 sedmice pre 1797 pregleda Izvor: PV Informer

Foto: PV Informer –

Menadžment Rudnika uglja AD „Pljevlja“ je u svom biznis planu za 2023. godinu predvidio početak eksproprijacije imanja koja se nalaze na rubu površinskog kopa „Potrlica“. Zatvorena je i finansijska konstrukcija i obezbjeđena milionska sredstva za eksproprijaciju naselja Kalušići a koja će se odvijati u fazama, ali su prema planu iz 2023. godine prioritet, zbog stanja ugroženosti, dobila imanja na obodu površinskog kopa. Sredstva za eksproprijaciju su prenesena u 2024. godinu.

Vještaci građevinske i poljoprivredne struke su krajem 2023. godine završili sa popisom i procjenom vrijednosti imanja, mještana na obodu kopa Potrica u selu Kalušići i Rudnik uglja je mještanima ponudio iznose za koje je spreman da otkupi njihova imanja.

Iz Rudnika uglja smatraju da su ponuđeni iznosi i više nego povoljni, čak i veći od tržišne cijene za nepokretnu imovinu u opštini Pljevlja.

Mještani sela Kalušići koji su dobili ponude za otkup nepokretnosti, trebali su da se izjasne do kraja januara 2024.godine, da li su saglasni da prodaju svoju imovinu po cijenama iz procjene njihove imovine.

Prema informacijama koje je dobila naša redakcija od nadležnih iz Rudnika uglja, svi mještani kojima je ponuđena eksproprijacija su u načelu pristali da po navedenim iznosima u ponudi, prihvate prodaju svojih imanja.

Načelni dio se odnosi na vremenski period do kojeg treba da se isele i omoguće Rudniku uglja da uđe u posjed njihovih katastarskih parcela. Iz Rudnika smatraju da je vremenski period od maksimalno godinu dana sasvim dovoljan za iseljenje mještana Kalušića koji su pristali da Rudniku uglja prodaju svoja imanja.

Što se tiče finansijske konstrukcije, nešto više od polovine novca će biti isplaćeno neposredno po potpisivanju ugovora, a preostali dio posle iseljenja sa imanja mještana.