Rudnik uglja spaljuje dokumentaciju: Prikrivanje malverzacija ili redovna aktivnost?

    2 meseca pre 717 pregleda Izvor: vijesti.me

Demokratska Crna Gora optužila je rukovodstvo pljevaljskog Rudnika uglja da ovih dana uništava poslovnu dokumentaciju i da sve to ostavlja sumnju da DPS funkcioneri u državnoj upravi i državnim preduzećima nakon izbornog poraza 30. avgusta na taj način čiste za sobom tragove, prikrivajući razne malverzacije i zloupotrebe.

Iz Rudnika su potvrdili da je dio dokumentacije spaljen, ali da se ne radi ni o kakvim nezakonitim radnjama, već o redovnoj godišnjoj aktivnosti na uništavanju radnih kopija dokumenata.

Odbornik Demokrata u lokalnom parlamentu Nikola Rovčanin kazao je da je u posjedu fotografije, na kojoj se vidi veliki broj poslovne dokumentacije pripremljene za spaljivanje u rudničkoj kotlarnici.

Rovčanin kaže da se nečasne radnje ne mogu spaliti i da će ukoliko se dokaže postojanje nezakonitosti, odgovorni izaći pred lice pravde.

“Velika akcija čišćenja tragova očito se sprovodi i u Rudniku uglja Pljevlja, spaljivanjem dokumentacije kako se nezvanično može čuti. Vjerovatno da stotine i hiljade tendera u posljednje tri decenije kriju tajne finansijskih malverzacija. Ta kompanija godišnje prihoduje više od 50 miliona eura, a to znači da je u godinama dok je njom upravljao DPS taj iznos odavno premašio milijardu eura. Imajući u vidu ‘poštenje’ DPS funkcionera, izostanak bilo kakve objektivne revizije ili istrage tužilaštva svih ovih godina, opravdane su sumnje šire javnosti o milionskim malverzacijama. Uvjeren sam da je iz ove kompanije u posljednje tri decenije izašlo najmanje 20 milionera. Niko nikada nije procesuiran, niti je neko odgovarao. Svježiji primjer je bahaćenje odlazećeg ministra Predraga Boškovića prilikom nabavke luksuznih džipova, sponzorisanje rukometa sa milionskim iznosima i izgradnja stambene zgrade po nerealnim cijenama. Tu je i nabavka dampera, rezervnih djelova i slično. Sve ovo u godinama iza nas nije bilo dovoljno tužilaštvo da sprovede istragu”, kazao je Rovčanin.

Popadić: Redovna aktivnost, u pitanju su radne kopije

Izvršni direktor Rudnika Slavoljub Popadić kazao je da se radi o redovnim godišnjem poslu.

“U okviru redovnog godišnjeg sređivanja arhivskog i kancelarijskog prostora u okviru Sektoru ekonomskih poslova, a po nalogu direktora sektora Dragana Mijatovića, izvršeno je uklanjanje i uništavanje radnih kopija dokumentacije u kotlarnici RJ ‘Održavanje’ RUP-a. Riječ je o redovnoj godišnjoj aktivnosti koja ni u kom slučaju ne obuhvata uništavanje originalne dokumentacije koja se čuva u skladu sa zakonom i pravilima o arhiviranju i kancelarijskom poslovanju. Kako se radi isključivo o kopijama interne dokumentacije i materijala, koji fluktuišu u okviru Sektora ekonomskih poslova, tj. o redovnoj rutinskoj proceduri, nije bilo potrebe da se o istoj obavještava izvršni direktor RUP-a. Orginali predmetne dokumentacije se čuvaju u Sektoru ekonomskih poslova i arhivi društva”, odgovoreno je Vijestima iz Rudnika uglja, na pitanja postavljena Popadiću.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13644 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8043 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7218 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6777 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6550 pregleda
%d bloggers like this: