Ruralni turizam – Seosko domaćinstvo Popović u Hoćevini

    2 meseca pre 1407 pregleda Izvor: PV Informer

REDAKCIJA

Bogatstvo prirode i kulturnog nasljeđa Crne Gore u njenim ruralnim područjima, blizina planina i mora, pobudila je interes turističke,posebno inostrane tražnje, koji traže nešto novo i autentično. U tom smislu kreiraju se uslovi za razvoj nove turističke ponude – ruralnog turizma u Crnoj Gori. Ruralni turizam stvara uslove za zadovoljenje potreba sve većeg broja turista koji teže zdravom načinu života i traže doživljaje koji podrazumijevaju zadovoljstvo u prirodi, tradicionalnoj kuhinji, gostoprimstvu domaćinstava u ruralnim područjima, uživanje u tradiciji i očuvanim običajima.

U opštini Pljevlja oivičenoj šumovitim planinama i rečnim tokovima Tare,Ćehotine i Breznice postoje idealni uslovi za razvoj seoskog turizma i pružanja raznovrsne ponude koja obuhvata smještajne kapacitete u prirodnoj sredini, domaću hranu,splavarenje,šetnje u prirodi,bavljenje biciklizmom,dzip reli i pomoć u obavljanju seoskih poslova.U okviru ponude,postoji i mogućnost boravka na imanju i 10 kampera, kako je precizirano u odobrenju za bavljenje seoskim turizmom.

U Pljevaljskoj opštini seoski turizam je najviše vezan za prostor oko rijeke Tare ali se takav vid turizma počeo razvijati i u ostalim dijelovima opštine.

Najnoviji primjer je seosko domaćinstvo u Hoćevini, koja se nalazi na 15 kilometara udaljeno od Pljevalja, na nadmorskoj visini od 850 metara.Obiluje vodenim potencijalom sa dosta šuma i pašnjaka ,a u blizini se nalaze i lokaliteti sa tumulusima Ilirskog porjekla i ruševinama manastira Nemanjića i srpskog groblja iz tog doba.

Vlasnik seoskog domaćinstva Blažo Popović, penzionisani radnik Rudnika uglja, ovim vidom ruralnog turizma bavi se uz pomoć njegove supruge koja je prosvjetni radnik u pljevaljskoj srednjoj školi.Seosko domaćinstvo se nalazi u zaseoku „Rijeka“,nalazi se u ravnici i kroz njega protiče rijeka koja vodu crpi iz tri prirodna izvora u neposrednoj blizini imanja.Voda se koristi za piće.Na imanju postoji i internet konekcija.

Blažo se na ovaj vid turizma odlučio prije dvije godine kad je aplicirao kod nadležnih državnih organa.Prije toga, sve objekte je gradio ranije, za svoju dušu.Posle dobijene dozvole za bavljenje ovim vidom turizma sarađuje sa Turističkom organizaciom u Pljevljima čiji su predstavnici obišli imanje koje se prostire na površini od jednog hektara.

Na imanju posjeduje bungalove za smještaj turista uz jedan poseban apartman i bungalov u kome su smještena 2garderobera,2 tuš kabine i dva wc-a.Postoji i poseban objekat kao prostor za ručavanje koji se nalazi iznad same rijeke.Pored toga postoji prostorija za smještaj voća i povrća,kao i roštilj i prostorija za pečenje domaćeg hljeba i sušenje šljiva.Bungalovi raspolažu sa 12 ležajeva,a ima u planu izgradnju novih bungalova radi proširenja kapaciteta za smještaj turista.

U okviru seoskog domaćinstva se nalazi i voćnjak kao i vrt sa plastenikom tako da turisti imaju bogatu ponudu voća i povrća po najvećim ekološkim standardima.Pored toga na imanju se proizvodi i domaća rakija.Ova godina je bila dosta rodna tako da domaćin očekuje da će proizvesti oko 500 litara domaće rakije.Za turiste su obezbjeđena i tri obroka u toku dana sa hranom sa ovog područja.

Seosko domaćinstvo ima označene pješačke i biciklističke staze u pravcu planine Ljubišnje .Do Jukovog vrha sa koga se vidi Bobovo treba pješačiti oko 3 sata,a u blizini tog lokaliteta su ostaci manastira iz doba Nemanjića.

Veći dio puta od Pljevalja do Hoćevine je asvaltiran osim oko 3 kilometra makademskog puta do seoskog domaćinstva Popovića. Planiraju da u saradnji sa rukovodstvom Mjesne zajednice zatraže od opštine Pljevlja da prilikom planiranja narednog opštinskog budzeta obezbjede sredstva za nasipanje i asvaltiranje i preostalog dijela puta da bi turisti i lokalno stanovništvo lakše dolazilo na ove prostore.

Ove godine zbog poznatih problema u vezi epidemije korona virusa nisu imali turiste na imanju, iako je bilo zainteresovanih turističkih grupa za boravak na njihovom imanju.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6949 pregleda