Rusija: U Ukrajini smo ubili 74 plaćenika iz Hrvatske

    1 sedmica pre 135 pregleda Izvor: index.hr

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da su u Ukrajini ubijena 74 hrvatska “plaćenika”.

Ministarstvo odbrane Ruske federacije objavilo je tablicu koja, kako tvrde, sadrži broj “plaćenika” koji su se došli boriti u Ukrajinu protiv Rusije, broj ubijenih, broj onih koji su napustili Ukrajinu te broj preostalih u Ukrajini.

foto: pixabay

“Bilježimo prisutnost svakog stranog plaćenika”

“Rusko ministarstvo odbrane prati i bilježi prisutnost svakog stranog plaćenika u Ukrajini”, objavili su na svojim web stranicama.

Tvrde da u borbene operacije nisu uključeni samo plaćenici nego i oni koji su došli obučavati ukrajinske vojnike te pomagati u popravama zapadnog oružja koje je poslano u Ukrajinu.

U tablici koju su objavili Rusi tako tvrde da su u Ukrajini od 24. februara, dakle od početka ruske invazije, stigla 204 hrvatska državljana. Od toga, tvrdi rusko ministarstvo odbrane, 74 su ubijena, 51 je napustio zemlju te ih je s jučerašnjim datumom u Ukrajini ostalo 79.

Prema podacima koje je objavilo rusko ministarstvo odbrane, Hrvatska je četvrta po redu zemlja po broju ubijenih “plaćenika”. Prva je Poljska s 378, druga je Rumunija sa 102, a treće je Ujedinjeno Kraljevstvo sa 101.

Ovi podaci nisu nazavisno provjereni i lako je moguće da se radi o ruskoj ratnoj propagandi.

Za sada se zna da je jedan Hrvat zarobljen, a drugi je ranjen i vraćen u Hrvatsku

Index je o ovim ruskim podacima poslao upit hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova, a odgovor će objaviti kad ga dobiju

Zasad je poznato da je u Ukrajini zarobljen jedan hrvatski državljanin, a jedan je ranjen te se vratio u Zagreb na liječenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: