Ruske trupe u Kazahstanu uspješno eliminisale nekoliko stotina militanata u Alma-Ati

    4 meseca pre 300 pregleda Izvor: Webtribune.rs

Militanti, uključujući i one naoružane vatrenim oružjem, pokušali su da napadnu rusku vojsku i zadrže međunarodni aerodrom Alma-Ata pod svojom kontrolom.

Međutim, u sudaru sa ruskim trupama za specijalne operacije, militantni odredi su likvidirani a neki od njih su pobjegli. Potraga za onima koji su pobjegli tokom sudara sa ruskim trupama je u toku, prenose mediji.

Ruska vojska je, zajedno sa bezbednosnim snagama Kazahstana, uspjela u potpunosti da povrati kontrolu nad Međunarodnim aerodromom u Alm-Ati.

Postoje informacije da su militanti u početku pokušali, uvjereni u svoju moć, da opkole rusku vojsku na aerodromu u Alm-Ati.

U ovom trenutku situacija u Kazahstanu ostaje izuzetno teška – uprkos činjenici da su militanti poraženi, oni i dalje pokušavaju da zadrže grad pod svojom kontrolom.

Militanti u ovom trenutku imaju teško naoružanje, što preti da sukobi eskaliraju u bitke punih razmjera.

Poznato je da ruska vojska preko ODKB u Kazahstan šalje više od 70 aviona sa svojim trupama, pa se u vezi sa tim pojavilo pitanje koliko je ruskih vojnika poslato u susjednu zemlju radi suzbijanja protesta.

Takođe, ne postoje zvanični podaci o učešću i broju specijalaca iz ruske privatne vojske Vagner. Analitičari procijenjuju da je upravo ova privatna vojna formacija koja neformalno sarađuje sa ruskom vladom, načinila brz preokret na ratištu Kazahstana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: