Ruske vlasti saopštile: Navaljni umro od „sindroma iznenadne smrti“

    2 meseca pre 251 pregleda Izvor: N1/rtcg.me

Foto: Pixabay –

Zatvorska kolonija u kojoj je izdržavao zatvorsku kaznu ruski opozicionar i najglasniji kritičar predsjednika Vladimira Putina Aleksej Navaljni rekla je njegovoj majci da je on umro od „sindroma iznenadne smrti“, kazao je član tima Navaljnog Ivan Ždanov.

Ždanov je na mreži X objavio da porodica Navaljnog čeka da preuzme tijelo, prenosi BBC.

Tim Navaljnog tvrdi da je on ubijen i optužuje ruske vlasti da su zadržale njegovo tijelo da bi „prikrile tragove“.

Ruski istražitelji rekli su da tijelo Navaljnog neće biti predato porodici sve dok ne bude završena istraga, prema portparolki opozicionara Kiri Jarmiš.

Ona je ranije rekla da porodica ne zna gdje se nalazi njegovo tijelo. Prvobitno im je zatvorska uprava rekla da je njegovo tijelo u mrtvačnici u gradiću Salehardu, nedaleko od zatvora u kojem je bio, ali kada su majka i advokat Navaljnog došli tamo, mrtvačnica je bila zatvorena.

Jarmiš je potom na mreži X napisala da je kaznena kolonija oboje „uvjerila“ da je tijelo Navaljnog tamo.

„Advokat je pozvao broj telefona koji se nalazio na vratima. Rečeno mu je da je sedmi koji danas zove. Aleksejevo tijelo nije u mrtvačnici“, rečeno je.

Aleksej Navaljni preminuo je u popravnoj koloniji broj 3 u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu u 48. godini, saopštilo je u petak regionalno odeljenje Federalne kazneno-popravne službe.

„Dana 16. februara ove godine, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik Navaljni A.A. se poslije šetnje osjećao loše, gotovo odmah izgubivši svijest. Odmah su stigli medicinski radnici iz ustanove i pozvana je ekipa hitne medicinske pomoći“, navodi se u saopštenju.

„Urađene su sve neophodne reanimacije, ali nijesu dale pozitivne rezultate. Ljekari Hitne pomoći su konstatovali smrt osuđenog. Uzroci smrti se utvrđuju“, dodaje se u saopštenju.

Navaljni je uhapšen 2021. godine po povratku iz Njemačke, gdje je liječen od trovanja, kako su evropske laboratorije zaključile, sovjetskim nervnim otrovom novičok.