Ruski državljanin gradi rezidencijalni kompleks na nekadašnjem Đukanovićevom placu

    1 sedmica pre 138 pregleda Izvor: vijesti.me

Ruski državljanin Dmitrij Ludin kupio je od podgoričke kompanije “HoldCo east” zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadratnih metara u podnožju brda Košljun na ulazu u Budvu, plac koji je do prije godinu bio u vlasništvu firme predsjednika države Mila Đukanovića “Global Montenegro”, i predao zahtjev Glavnom državnom arhitekti za dobijanje saglasnosti na idejno rješenje budućeg kompleksa vila koje želi da gradi.

U zahtjevu, u koji su “Vijesti” imale uvid, navodi se da je priloženo idejno rješenje, ali na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, ono nije objavljeno.

Imajući u vidu da je zahtjev predat Glavnom državnom arhitekti, u pitanju su objekti veći od tri hiljade kvadrata.

Prije nego što je u martu došlo do prodaje i prije nego što je ruski biznismen postao vlasnik, Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva izdao je podgoričkoj kompaniji “HoldCo east” urbanističko-tehničke uslove kojim je predviđeno da se na dva hektara može izgraditi rezidencijalni kompleks od 41 vile.

Kako se navodi u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid, pozivajući se na planski dokument Detaljni urbanistički plan “Podkošljun”, koji je i dalje na snazi, na zemljišnom kompleksu može da se ukupno izgradi 29.591 kvadrata bruto građevinske površine što je polovina kvadrature Staroga grada.

Naime, izdatim urbanističko-tehničkim (UT) uslovima omogućeno je da vile imaju od tri do čak šest etaža – suteren, prizemlje, jedan sprat, do suteren, prizemlje i četiri sprata. Površina pod objektom ne smije da bude manja od 80 kvadrata, a omogućena je fazna gradnja.

Ruski državljanin se 21. marta uknjižio na atraktivni zemljišni kompleks i nekretninu.

Krajem septembra prošle godine partnerska kompanija Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića “Global Montenegro” ostala je bez vlasništva nad 20 hiljada kvadrata zemlje u podnožju brda Košljun, kada se u katastru uknjižio “HoldCo east”, a koji je prethodno, krajem 2020. na sebe preuzeo sve kreditne obaveze koje je imala kompanija šefa DPS-a. To je učinjeno jer Đukanovićeva firma nije vratila milionske kreditne obaveze, na koliko se Global Montenegro zadužo prije deceniju i po kada je trgovao plac u Budvi od mještana.

Još u novembru 2020. godine “HoldCo east” je upisao teret na zemljišni kompleks navodeći da je povjerilac kredita od pet miliona eura, koji je 2007. uzeo “Global Montenegro” za kupovinu 20 hiljada kvadrata.

Naime, ta podgorička kompanija je 18. novembra 2020. u katastarsku evidenciju Uprave za katastar i državnu imovinu nekretnine upisala hipoteku i time blokirala Đukanovićevu zemlju.

“Hipoteku u iznosu od 5.000.000 eura upisuje hipotekarni povjerilac ‘Holdco east’ sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca”, pisalo je tada u listu nepokretnosti.

Svih prethodnih godina Đukanović i Rajković nijesu tražili da im se izdaju UT uslovi, odnosno nijesu imali namjeru da grade na placu koji je davne 2008. urbanizovala tadašnja opštinska vlast iz redova DPS-SDP, koja je donijela kontroverzni DUP “Podkošljun” ispunjavajući želje vlasnika zemlje.

Da je DUP “Podkošljun” napravio urbanistički haos, te da je njegovim izmjenama i dopunama, nekadašnja DPS uprava grada namjeravala potpuno da betonizira područje ispod brda Košljun, saglasili su se nekadašnji ministri održivog razvoja Branimir Gvozdenović i Pavle Radulović, koji je svaki u svome mandatu odbio da da saglasnost. Naime, odmah nakon što je 2017. stupio na funkciju, ministar Radulović je odbilo da izda saglasnost Opštini Budva na izmjene i dopune Detaljnog urbanističkog plana (DUP) Podkošljun.

Resor Radulovića nije dao zeleno svjetlo na planski dokument jer, kako je navedeno, nije postupljeno u skladu sa prethodnim primjedbama Ministarstva.

Ministarstvo na čijem je čelu tada bio Branimir Gvozdenović odbilo je 2016. takođe da izda saglasnost jer je Opština, kako su naveli, ucrtala 330.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora više nego što je to planom višeg reda predviđeno.

Đukanović ostao dužan za porez

Opština Budva, odnosno njena Uprava lokalnih javnih prihoda i dalje vodi postupak kako bi od Đukanovićeve kompanije naplatila poreski dug na ime poreza na nepokretnost za zemljišni kompleks.

Nedavno je iz Uprave “Vijestima” potvrđeno da poreski dug kompanije “Global Montenegro” još nije naplaćen, jer još nije okončan postupak u Upravi za katastar i državnu imovinu Crne Gore.

Naime, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja prihvatilo je žalbu Uprave i poništilo rješenje budvanskog katastra, koje je odbilo da upiše hipoteku na zemlju kompanije “Global Montenegro”. Resorno ministarstvo poništilo je rješenje budvanskog katastra i vratilo im zahtjev na ponovni postupak.

Uprava lokalnih javnih prihoda istrajna je da i pored toga što je “Global Montenegro” ostao bez zemlje, naplati poresku obavezu.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva podnijela je žalbu budvanskom katastru jer nije upisao hipoteku, prije nego što je dozvolila da se zemlja prevede na drugu kompaniju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: