Ruski stručnjaci brzo do posla u Njemačkoj

    1 mesec pre 122 pregleda Izvor: dpa - standardna prava upotrebe

Stotine državljana Rusije su od početka rata zatražile i dobile radne vize za Njemačku i to veoma brzo. Većina njih su stručnjaci koji su do početka sukoba već radili za njemačke kompanije u Rusiji, saznaje dpa.

Njemačko ministarstvo spoljnih poslova navodi da je u Moskvi prošlog meseca izdalo oko 350 radnih viza. Istovremeno je njemački generalni konzulat u Sankt Peterburgu izdao 190 radnih viza.

picture alliance / dpa

Jedna advokatska kancelarija u Frankfurtu, specijalizovana za migracije radne snage, pomogla je dolazak nekoliko stotina stručnih radnika iz Rusije u Njemačku. I to – veoma brzo, rekla je Katarina Forlender (Katharina Vorländer), advokat firme Fragomen Global LLP.

Ubrzana procedura bez suvišne birokratije je sada moguća samo zato što „njemačke vlasti daju podršku na način koji inače nije uobičajen,“ rekla je Forlenderova.

„Od početka rata smo pomogli podnošenje više od 400 zahtjeva za radne vize,“ objasnila je i dodala da je oko trećine kandidata već u Njemačkoj. A kako ubrzana procedura izgleda?

Ministarstvo je, na primjer, sa ambasadom u Moskvi i konzulatom u Sankt Peterburgu, organizovalo kolektivne termine za nekoliko desetina zaposlenih u jednoj kompaniji, kazala je Forlenderova.

Od kraja februara do početka maja ministarstvo je ruskim državljanima izdalo više od 600 viza, rekla je jedna portparolka.

Radne vize su državne i omogućavaju duži boravak u Njemačkoj, za razliku od takozvanih šengenskih koje su oročene na do 90 dana za boravak u Njemačkoj i drugim zemljama u šengenskom prostoru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: