S. Makedonije snizila i „zamrzla“ cijene hljeba, tjestenine i mliječnih proizvoda

    1 godina pre 431 pregleda Izvor: beta.rs/rtcg.me
Foto : Pixabay –

Vlada Sjeverne Makedonije donijela je danas odluku o snižavanju i „zamrzavanju“ cijena tjestenine i mliječnih proizvoda od 16. marta do 31. maja. To su, na konferenciji za medije, saopštili premijer Sjeverne Makedonije i ministar ekonomije, Dimitar Kovačevski i Krešnik Bekteši, najavljujći da će mliječni proizvodi pojeftiniti najmanje za 10 odsto, a dio tjestenina za najmanje 15 odsto u odnosu na cijene od 1. marta.

Prema riječima Kovačevskog, cijene makarona i špageta će biti „zamrznute“ na nivou koje su imale 1. marta, uz umanjenje za 15 odsto, a istovremeno će biti ukinute carinske dažbine na te tjestenine, pošto se ne proizvode u Sjevernoj Makdoniji.

Precizira se da se kod mliječnih proizvoda snižavaju i „zamrzavaju“ cijene trajnog kravljeg mlijeka sa sadržajem masti 2,8, 3,2 i 3,5 odsto, švapskog sira, kravljeg belog sira i miješanog bijelog sira, kravljeg kačkavalja, kiselog mlijeka, pavlake i jogurta bez dodataka.

Kod tih proizvoda najviše cijene se , kako je rekao Kovačevski, utvđuju na nivou od 1. marta, uz umanjenje za 10 odsto.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši je istakao da očekuje da svi proizvođači i trgovci od 16. marta postupaju po ove dvije vladine odluke.

Vlada Dimitra Kovačevskog je od 1. marta ograničila cijenu bijelog i polubijelog hljeba na 33 denara, uprkos protivljenju velikih industrijskih pekara.