Sa požarima „izgorjelo” i 62.500 eura

    2 godine pre 905 pregleda Izvor: vijesti.me

Dok se svijet borio protiv pandemije koronavirusa, vatrogasci i avioni MUP-a i Vojske Crne Gore trudili da ugase desetine požara na sjeveru države, koji su prijetili čak da ugoze i Nacionalni park Durmitor.

Brojni požari, koje su izazvali vlasnici tokom čišćenja imanja ili paljenjem livada i rastinja zbog spremanja terena za pečurke, ugrozili su nekoliko kuća, ali i stoljetne šume u Pljevljima i na Žabljaku.

U gašenju stihija učestvovali su i avioni Direktorata za vanredne situacije MUP-a, koji su tokom 2020. godine imali 83 leta, odnosno u tom periodu obavili su 48 sati i 30 minuta naleta…

“Avio-helikopterska jedinica MUP-a je organizaciona jedinica Direktorata za vanredne situacije i u svom sastavu ima tri protivpožarna aviona tipa ‘air tractor’ (AT 802/802A). Od početka 2020. godine do danas, na teritoriji Crne Gore, za potrebe gašenja požara tri protivpožarna aviona izvršila su 83 leta i ostvarila nalet od 48 sati i 30 minuta. Protivpožarni avioni su bili angažovani na gašenju požara u opštinama Pljevlja, Podgorica, Kolašin, Nikšić, Berane i Danilovgrad”, piše u odgovoru MUP-a “Vijestima”.

Protivpožarni avioni MUP-a, saopšteno je, učestvovali su u i u međunarodnoj pomoći – slati su da gase požare na teritoriji opštine Konjic u Bosni i Hercegovini.

“U BIH su protivpožarni avioni realizovali 24 leta, u ukupnom trajanju od 14 časova”, saopštio je MUP.

Ako se uzme u obzir podatak MUP-a da direktni operativni troškovi po satu letjenja koštaju 1.000 eura, nije teško izračunati da je za prva četiri mjeseca ove godine u te svrhe ukupno potrošeno 62.500 eura novca iz budžeta.

S obzirom na to da tek dolazi ljeto, kada je gotovo svake godine i sezona požara, onda je za očekivati da će avioni MUP-a zabilježiti veći broj sati tokom akcija.

Prošle godine ukupni troškovi avio-helikopterske jedinice MUP-a iznosili su 147.000 eura.

“Tokom 2019. godine utrošeno je oko 73.000 eura za pružanje usluga održavanja aviona. Radovi redovnog servisiranja i otklanjanja standardnih neispravnosti proisteklih iz eksploatacije aviona se izvršavaju u okviru kapaciteta i odobrenja organizacije za održavanje Avio-helikopterske jedinice MUP-a. Tokom 2019. godine izvršena je nabavka rezervnih djelova u iznosu od oko 74.000 eura, te je sljedstveno tome, utrošeno ukupno oko 147.000 eura”, odgovorio je Tim za osnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tokom 2019. godine utrošeno je oko 73.000 eura za pružanje usluga održavanja aviona. Radovi redovnog servisiranja i otklanjanja standardnih neispravnosti proisteklih iz eksploatacije aviona se izvršavaju u okviru kapaciteta i odobrenja organizacije za održavanje Avio-helikopterske jedinice MUP-a…. Izvršena je nabavka rezervnih djelova u iznosu od oko 74.000 eura, te je sljedstveno tome, utrošeno ukupno oko 147.000 eura”, odgovoreno je iz MUP-a

Izazvao požar, vatra na više stotina hiljada kvadrata…

Službenici Centra bezbjednosti Nikšić došli su do sumnje da je M. V. (62) na svom imanju u mjestu Jasenovo polje, otvorenim plamenom zapalio ostatke od čišćenja svog imanja.

“Nakon toga on je, kako se sumnja, ostavio vatru bez nadzora i kontrole, usljed čega je došlo do širenja požara u većim razmjerama”, piše u policijskom saopštenju Uprave policije od prethodne sedmice.

Objasnili su da je nikšićka policija, u koordinaciji sa nadležnim državnim tužiocem, preduzela sve neophodne mjere i radnje i izvršila uviđaj na licu mjesta, nakon što je Vatrogasna služba lokalizovala požar u Jasenovom polju:

“Koji je zahvatio i oštetio više imanja i šuma površine više stotina hiljada kvadratnih metara, a koja su vlasništvo četiri lica”.

Navode da je tužilac krivično djelo kvalifikovao kao – izazivanje opšte opasnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: