Sa Vartolomejem nećete manipulisati

    3 godine pre 762 pregleda Izvor: portalanalitika.me

Želite da prevarite patrijarha Vartolomeja – poručuje mitrolitu crnogorsko-primorskome SPC Amfilohiju Radoviću juče u autorskome tekstu arhimandrit Romanos Anastasiadis, klirik Vaseljenske patrijaršije sa ostrva Krit.

„Pretvarate se da ste jedan od najproduhovljenijih arhijereja u Crkvi Srbije. Pitam se: postoji li duhovnost bez eklisiologije? Za mene, ne! Nikada se ranije nijesam susrio sa takvom izopačenošću istine”, piše arhimandrit Romanos.

Povod za osvrt, koji objavljuje grčki portal „CreteDoc”, jeste Amfilohijev intervju ruskoj agenciji „TACC”. Izvodi iz intervjua su dobili publicitet u grčkim medijima.

Amfilohije je ocijenio da bi „pokušaj Carigradske patrijaršije da ponovi ‘ukrajinski scenario’ na Balkanu bio objava rata Srpskoj pravoslavnoj crkvi”, ali ne vjeruje da se „model pravoslavnoga raskola u Ukrajini može ponoviti na Balkanu ili u Crnoj Gori”. „Ipak, nakon zbivanja u Ukrajini, sve se može očekivati. I dalje se nadam da se to neće dogoditi”. Izrazio je žaljenje što na Vartolomeja unutar Vaseljenske patrijaršije, kako tvrdi, „ne utiču najzaslužniji, već određena grupa mladih mitropolita, koji svojim ambicijama podstiču Patrijarha na određene akcije“.

„Da li ste Vi, Visokopreosvećeni, bili onaj koji je bio u blizini Svetoga Pajsija?”, pita ga arhimandrit Romanos Anastasiadis. „Da li ste nešto naučili? Da li bi se složilo sa stavovima iz Vašega intervjua? Zar Vas se ne bi stidio? Ili Vam je samo trebao njegov autoritet kako bi gajili profil mudraca u Vašoj pomjesnoj Crkvi?”

U Amfilohijevim biografijama navode da je „veliki uticaj na duhovnome uzdizanju”, tokom njegova boravka u Grčkoj (1967-1974), „izvršio svetogorski starac Pajsije”. Amfilohije ističe kako je „izvjestan period, od gotovo deset mjeseci, proveo, već kao jeromonah, u blizini njegove kelije”.

Arhimandrit Romanos Anastasiadis dalje piše: „Želio sam da se pozabavim s morbidnom i izrazito proizvoljnom, nepostojećom eklisiologijom koju želite da lansirate, ali neću to učiniti jer bih gubio vrijeme na nešto što je od prvoga čitanja tanko i jadno”.

„Sada Vam ne odgovara vaseljenski patrijarh Vartolomej koji smjelo preuzima odgovornosti svoga Prijestola”. Nakon događaja u Ukrajini, tj. Vartolomejeva dodjeljivanja tomosa o autokefaliji Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, Amfilohije je „uznemiren zbog postupaka ovoga hrabroga Patrijarha”.

Arhimandrit poručuje Amfilohiju: „Vaseljenski Patrijarh je dobar i potreban kad piše pisma Predśedniku Crne Gore o Vašim crkvenim temama, ali kad se on ponaša u skladu sa svojim kanonskim i istorijskim odgovornostima onda Vam se on ‘miješa u unutrašnja pitanja’”.

***

Ovo je prvi put da su iz Vaseljenske patrijaršije uzvratili na kritike Amfilohija Radovića.

Arhimandrit Romanos Anastasiadis svoj članak nije mogao objaviti bez blagoslova makar svoga pretpostavljenoga arhijereja – arhiepiskopa kritskoga Irineja Afanasiadisa.

Arhiepiskop Irinej, rođen 1933, jedan je od najuticajnijih arhijereja Vaseljenske patrijaršije. On je bio neposredni domaćin sabora koji je u junu 2016. okupio deset crkava, a koji su Ruska i još tri pozvane crkve bojkotovale.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: