Sačuvali mjesto Svetozara Marovića, Markoviću ostaje zamjeničko

    2 godine pre 391 pregleda Izvor: vijesti.me

Demokratska partija socijalista (DPS) neće ukidati Politički savjet, iako to stranačko tijelo nije funkcionisalo od prošlog partijskog kongresa. Predlogom novog Statuta vladajuće partije, koji bi trebalo da bude usvojen na kongresu 30. novembra, predviđeno je zadržavanje Političkog savjeta kao savjetodavnog stranačkog tijela.

“Predsjednika Političkog savjeta bira Glavni odbor (GO) i on je za svoj rad odgovoran Predsjedništvu i GO. Sastav i nadležnost Političkog savjeta određuju se aktom koji donosi Glavni odbor”, navodi se u predlogu stranačkog statuta u koji su “Vijesti” imale uvid i koji je na raspravi u bazi.

Politički savjet je kao novi stranački organ promovisan na kongresu DPS-a 2015. godine, a za prvog predsjednika izabran je dotadašnji potpredsjednik Svetozar Marović. Predsjedništvo je prethodno tražilo ukidanje funkcije potpredsjednika, koje su osim Marovića pokrivali bivši premijer Igor Lukšić i tadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. Umjesto potpredsjedničkih, uvedena je funkcija zamjenika predsjednika na koju je imenovan tadašnji potpredsjednik Vlade i aktuelni premijer Duško Marković.

Iako je Marović imenovan za predsjednika Savjeta a GO odlučio da to partijsko tijelo ima 11 članova, Savjet nikad nije zaživio zbog Marovićevog hapšenja nakon izbijanja afere “Zavala”. Marović je, godinu nakon imenovanja za šefa Savjeta, podnio ostavku na sve stranačke funkcije i članstvo u partiji navodeći da time želi da “skine kolektivnu odgovornost sa DPS-a zbog zloupotreba opštinskog budžeta u Budvi”. Nakon što je Marović napustio stranku, funkcionisanje Savjeta nije pominjano na stranačkim organima, niti je GO odredio novog predsjednika.
Na osnovu dva sporazuma sa Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) Marović je 2016. godine osuđen na četiri godine i tri mjeseca zatvora zato što je bio na čelu kriminalne grupe koja je u osam korupcionaških afera oštetila budžet Opštine Budva za više desetina miliona eura. Po presudi Višeg suda, on se obavezao da plati novčanu kaznu od 100.000 eura, a Opštini Budva vrati milion eura. Za njim je u međuvremenu raspisana međunarodna potjernica jer je zbog liječanja u Beogradu izbjegao odsluženje zatvorske kazne u Crnoj Gori.

Statutom je predviđeno i da vladajuća koalicija zadrži mjesto zamjenika predsjednika, za koje je većina opštinskih odbora ponovo predložila Markovića. Predsjednik DPS-a Milo Đukanović ranije je kazao da se taj model pokazao dobrim i da stranački vrh ne planira da ga mijenja.

Statutom je predviđeno da zamjenik mijenja predsjednika u poslovima iz njegove nadležnosti za koje ga on ovlasti ili kada iz nekog razloga ne može biti ostvarena funkcija predsjednika stranke. Način izbora zamjenika predsjednika utvrđuje kongres na predlog Glavnog odbora.

Savjet za praćenje izbornog programa i dalje prati kako se radi na terenu

Statutom je predviđeno i zadržavanje Savjeta za praćenje izbornog programa, na čijem je čelu i dalje stranački šef. Članovi Savjeta su članovi stranačkog Predsjedništva, premijer i članovi Vlade, generalni sekretar Vlade, generalni sekretar predsjednika Crne Gore, generalni sekretar Skupštine, poslanici, starješine organa državne uprave, državni sekretari, sekretari ministarstava i direktori direktorata u ministarstvima, kao i članovi Izvršnog odbora DPS-a. U Savjetu su i predsjednik Odbora Glavnog grada, predsjednik Odbora Prijestonice i predsjednici opštinskih odbora, gradonačelnici i predsjednici opštinskih organizacija. Statutom je predviđeno i da vladajuća koalicija zadrži organizaciju mladih i organizaciju žena.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 19 . januar

18. januara 2022. 22:56

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 32854 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14325 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13726 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13425 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12575 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12224 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 11891 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11779 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10801 pregleda
%d bloggers like this: