SAD ponovo stavile veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

    2 meseca pre 291 pregleda Izvor: RTS

Sjedinjene Američke Države danas su ponovo uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, treći put otkako se, od 7. oktobra, kad su izbile borbe oko te palestinske enklave.

Od 15 članica Savjeta bezbjednosti UN, 13 je glasalo za predlog rezolucije koju je podnio Alžir, dok je Velika Britanija bila udržana.

„Glas za ovu rezoluciju je podrška palestinskom narodu da živi. Suprotno, glasanje protiv rezolucije podrazumjeva podršku brutalnom nasilju i kolektivnoj kazni“, rekao je ambasador Alžira u UN Amar Bendžama.

Američka ambasadorka Linda Tomas Grinfild rekla je danas da bi svaka akcija koju bi preuzeo Savjet bezbjednosti značila smetnju „osjetljivim, aktuelnim pregovorima“.

„Mi vjerujemo da bi rezolucija negativno uticala na pregovore. Zahtijevanje momentalnog, bezuslovnog prekida vatre, bez sporazuma koji bi od Hamasa zahtijevao oslobađanje talaca, ne bi donio održiv mir. Umjesto toga, nastavila bi se borba Hamasa i Izraela“, rekla je Grinfild.