SAD SPREMAN I ZA RAT – Skočile cijene nafte nakon napada na saudijska postrojenja

    1 godina pre 277 pregleda Izvor: rtcg.me

Globalne cijene energenata skočile su danas poslije napada na ključna naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji kojim je onesposobljeno više od pet odsto globalnog snabdijevanja tim energentom.

Napad je izvršen dronovima u subotu na dva naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, jedno od kojih je najveće na svijetu, čime je smanjeno za preko 50 odsto proizvodnja saudijskog državnog naftnog giganta Aramko.

Moglo bi da potraje nedjeljama da postrojenja ponovo počnu da rade punim kapacitetom. Aramko je saopštio da je zbog napada njegova dnevna prozvodnja nafte pala za 5,7 miliona barela dnevno, što predstavlja više od pet odsto svjetske dnevne proizvodnje. Većina ove proizvodnje ide u Aziju.

Referentna sirova nafta Brent skočila je za skoro 20 odsto na počeku trgovanja jutros, prije nego što se u nastavku trgovanja smirila na porastu od 10 odsto i prodavala se za 66,28 dolara po barelu.

Cijena zapadnoteksaške sirove nafta porasla je devet odsto, a benzin i ulje za grijanje su skočili osam, odnosno sedam odsto prije otvaranja tržišta u Njujorku.

Američki zvaničnici objavili su satelitske snimke oštećenja u centru glavnog saudijskog naftnog polja i fabrike za preradu nafte, navodeći da razaranje ukazuje da je subotnji napad došao iz Iraka ili Irana, a ne iz Jemena, kako su tvrdili jemenski Huti, pobunjenici koji su preuzeli odgovornost za napad.

Iran je američke navode nazvao „maksimalnim lažima“ i odbacio bilo kakvu odgovornost za napad. Irak je takođe naveo da napad nije izveden sa njegove teritorije.

Saudijska Arabija obećala je da će iz svojih zaliha nadoknaditi manjak i održati snabdijevanje globalnih tržišta i žuri se da popravi oštećenja na svom postrojenju Abkaik i naftnom polju Kurais.

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je juče da Amerika vjeruje da zna ko je iza napada, njegov državni sekretar Majk Pompeo je okrivio Iran prethodnog dana. Tramp je preko tvitera napisao da čekaju provjeru i da čuju od Saudijaca za koga oni vjeruju da je iza napada da bi odlučili kako će dalje.

Jedan američki zvaničnik rekao da su sve opcije moguće, uključujući i vojni odgovor, ali da nijesu još donijete odluke.

Najnovije vijesti

Danas o opozivu ambasadora

26. januara 2021. 10:13

Godinu dana od pogibije Kobija

26. januara 2021. 09:40

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13826 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8051 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7225 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6790 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6589 pregleda
%d bloggers like this: