exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: PV INFORMER
Broj pregleda članka: 981

KATASTROFALAN PODATAK - Iz Pljevalja se za 6 godina iselilo 1700 stanovnika


KATASTROFALAN PODATAK - Iz Pljevalja se za 6 godina iselilo 1700 stanovnika

Gostujući u emisiji "Reflektor" TV Vijesti, u prisustvu gradonačelnika Pljevalja, direktor poreske uprave Crne Gore Miomir M. Mugoša je saopštio porazan podatak da se iz Pljevalja za proteklih 6 godina iselilo 1700 stanovnika.

Ono što je poseban problem je da se radi većinom o mladim ljudima u najvećem stepenu radne sposobnosti koji bi u svom gradu kroz radne rezultate mogli mnogo da doprinesu ekonomskom razvoju Pljevalja. Na samom početku svog prvog mandata gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić je u prioritete rada lokalne uprave na čijem je čelu naveo rješavanje ogromne nezaposlenosti mladih ljudi i zaustavljanje daljeg iseljavalja.

"Đačić je naveo da se lokalna uprava opštine Pljevlja bori sa dva najveća problema, a to su loša infrastruktura i problem velikog broja nezaposlenih lica. Kazao je i da će lokalna uprava dati puni doprinos održivim projektima za povećanje zaposlenosti, izgradnju putne infrastrukture, očuvanje  arhitekture i aimbijentalnog uređenja, za bolje komunalno opremanje, kao i bolju valorizaciju prirodnog potencijala". Iako je lokalna uprava na čijem je čelu dobila drugi mandat da upravlja Pljevljima ozbiljnijeg pomaka u rješavanju nezaposlenosti nije bilo. Dovoljno je saopštiti na u dužem vremenskom periodu u Pljevljima nije izgrađen ni jedan novi proizvodni pogon.

Ono što dodatno zabrinjava je činjenica da je slična situacija u svim opštinama na sjeveru Crne Gore. Da je sjever Crne Gore postao područje na kome se sve teže živi, ne kriju više ni crnogorski zvaničnici, koji, doduše, ružnu stvarnost povremeno "okreče" obećanjima o boljem životu, koji stiže sa investicijama, kojih, naravno - nema. Prema podacima koje je saopštila NVO "Euromost" iz Bijelog Polja, sjever Crne Gore je za poslednjih 25 godina izgubio 50.000 stanovnika!

Predsjednik „Euromosta“ Almer Mekić kazao je da mladi masovno odlaze sa sjevera Crne Gore i da se nešto mora pod hitno uraditi, kako se to ne bi nastavilo. Mekić je apelovao na Vladu i Skupštinu, kao i na državne institucije da nešto hitno preduzmu i pomognu mlade na sjeveru, ili će ovaj region ostati i bez mladih, a i bez stanovništva.

- Glavni razlog za odlazak mladih sa sjevera je nezaposlenost, ugrožavanje njihovih prava pri zapošljavanju, mizerne plate, kršenje Zakona o radu, kao i drugi uslovi koje svaki mladi čovjek treba da ima. Veliki broj mladih kod poslodavaca na sjeveru tretiraju kao da su robovi, rade i po sedam dana u nedjelji, sa platama od 150 do 200 eura, bez bilo kakvog osiguranja - rekao je Mekić.

Oko dvije trećine prirodnih potencijala Crne Gore nalazi se na sjeveru zemlje, a taj region čini nešto više od polovine teritorije Crne Gore. Uprkos prirodnom bogatstvu iz opština sa sjevera višedecenijski trend migracija sjever-jug se nastavlja i posebno je intenzivan posljednih godina. Kao glavni razlog za iseljavanje gradjani navode nezaposlenost što potkrepljuju podaci Monstata.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 436283


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja