exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: Antena M
Broj pregleda članka: 1707

Radisav mjesečno proizvede tonu pljevaljskog sira


Radisav mjesečno proizvede tonu pljevaljskog sira

Na području pljevaljske opštine sve je više farmera i proizvođača pljevaljskog sira. Da to može biti unosan posao potvrđuje Radisav Mrdak sa Kosanice, koji mjesečno proizvede oko tonu pljevaljskog sira. Nema problema sa plasmanom i namjerava da proširi proizvodnju.

Radisav Mrdak sa Kosanice ljubav prema poljoprivredi i stočarstvu naslijedio je od svog oca. Ostao je da živi na selu. Drži 80 ovaca i 12 rasnih krava i jedan je od najvećih proizvođača poznatog pljevaljskog sira.

„Mjesečno proizvedem oko tonu sira. Mlijeko ne prodajemo, jer vidite kakav je ovdje teren, orjentisali smo se na proizvodnju sira, nikakav problem nemamo sa prodajom, prodajemo ga u Podgorici svojim kupcima“, naglasio je on.

Na ogromnom imanju od preko 60 hektara bavi se proizvodnjom žitarica.

„Deset - dvanaest godina organski proizvođači, na žitarice imamo sertifikat, za sir smo u prelaznom periodu. Trebalo bi da za sir dobijemo sertifikat. Tako da smo zadovoljni sa proizvodnjom žitarica, to dajemo lično svojima, za sebe, svoje potrebe za krave i ovce“, istakao je Radisav.

U posljednjih nekoliko godina puno su mu, kako je kazao, pomogle stimulativne mjere Ministarstva poljoprivrede i povoljni krediti.

Zahvaljujući tim sredstvima napravio je nekoliko objekata i nabavio neophodnu mehanizaciju.

„Ovaj objekat sam ovdje napravio, štalu, negdje oko 64.000 eura, uvezao sam grla iz Austrije prošle godine preko firme Franca iz Bijelog Polja. S njima sam isto zadovoljan, tako da sam ovo zadnjih godinu, dvije oko 70.000 eura uložio. To ne bih mogao postići uopšte da nije bilo kredita“, rekao je Mrdak.

Radisav, supruga i dva sina dosta rade, ali zato žive sasvim pristojno. Ko hoće da radi, kako je kazao Radisav, može i da zaradi.

„Može da se živi dosta solidno, još da kažem napravio sam savremenu siraru. Taj je objekat isto ministarstvo pomoglo oko 50%. I opština je pomogla 20%, tako da sam zadovoljan sa tim objektom. Može da se živi vrlo dobro i solidno“.

Radisav planira da proširi stočni fond i da povećava proizvodnju sira. Namjerava da sagradi još jednu veliku štalu za oko 20 ovaca. To će, kaže, biti dovoljno za njega i sinove, koji su takođe zainteresovani da ostanu na svom imanju.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 448799


Sanovnik


avalon ltd, pljevlja, samsung, telefoni
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja