exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
događaji

PV Informer | objavljeno: | izvor: PV INFORMER
Broj pregleda članka: 1211

Haso Ćirlija i Mijat Šljukić - Legende pljevaljskog fudbala


Haso Ćirlija i Mijat Šljukić - Legende pljevaljskog fudbala

Fudbalski klub Rudar iz Pljevalja formiran je na Vidovdan daleke 1920. godine i to pod nazivom Breznik.

Po završetku Drugog svjetskog rata, tadašnji Breznik je stigao do četvrtfinala Kupa Jugoslavije što je u tom trenutku bio najveći uspjeh kluba.

Breznik je 1955. godine promijenio ime u Rudar, a zatim je početkom 90-tih godina izborio plasman u drugu ligu, a nedugo zatim poslije baraž mečeva sa Prištinom i u elitno društvo tadašnje Jugoslavije.

Od osamostaljivanja Crne Gore 2006. godine, Rudar je dva puta bio šampion države i to 2010. i 2015. godine. Kup Crne Gore je osvajao četiri puta 2006., 2010., 2011., i 2016. godine. Šest puta je bio učesnik evropskih takmičenja.

Od osnivanja kroz F.K. "Rudar" su prolazile generacije sjajnih fudbalera koji su ostavili trag u istoriji kluba. Poslije završene fudbalske karijere mnogi fudbaleri Rudara su nastavili da se u svom klubu bave trenerskim poslom: Bećo Durutlić, Zoran Čović, Drago  Kovačević, Haso Ćirlija, Danilo-Stipe Vukićević, Blagoje Ostojić, Rasim Čakar, Mijat Šljukić, Zoran Vraneš, Srđan Bajić, Dragan Aničić-Loki, Mirsad Delić, Damir Čakar, Mirko Marić, Božidar Vuksanović, Željko Lazarević-Arika, Vuko Bogavac, Sabahudin Bekto, Žarko Lučić...

Među njima posebno mjesto zauzimaju legende pljevaljskog fudbala Haso Ćirlija i Mijat Šljukić.

Hasan Haso Ćirlija, legenda pljevaljkog fudbala i jedan od najboljih sportista Pljevalja, mogao je da bira kojim će sportom da se bavi, bio je izvanredan atletičar i gimnastičar. Njegova fudbalska karijera vezana je za Rudar više od 17 godina aktivnog igranja od pod saveza do Druge lige.

Za Rudar je odigrao oko 300 utakmica. Igrao je u timu koji je osvojio prvu titulu prvaka Crne Gore, ugradio je sebe i prvoligaške dane Rudara i sa Rudarom je 1972. godine ušao u Drugu saveznu ligu. U više navrata od 1979. godine bio je trener ove ekipe, a poslednji put od 1989. do 1991. godine. Jedan je od osnivača fudbalske škole Rudara.

 

Sa 17 godina trener Dragan Ivanović ga je uvrstio u tim tadašnjih pljevaljskih prvotimaca: Katane, Sokovića, T.Kneževića, S.Bajića, Ševčenka, Čovića, Vrdoljaka, Dragaša, Mušovića, Čakara, Hadžalića...

Od te 1963/64. godine Ćirlija će skoro dvije decenije provesti na stadionu kraj Breznice, kao aktivan igrač uz koga su stasavale generacije pljevaljskih fudbalera. Bio je u ekipi koja je 1965/66. godine osvojila prvu titulu prvaka Crne Gore, kao i u prvom velikom uspjehu pljevljaka,  plasmanu u Drugu ligu (Jug) 1972. godine.

U sezoni 1989/90. godine, napravio je temelje jednog novog Rudara, za koga će kasnije saznati šira fudbalska javnost. Haso Ćirlija, legenda pljevaljskog sporta preminuo je 23. januara 2013. godine u Pljevljima nakon duže bolesti u 67. godini života.

Mijat D. Šljukić još jedna velika pljevaljska fudbalska legenda ostaće upisana velikim slovima na stranicama pljevaljskih sportskih monografija zbog svog doprinosa pljevaljskom sportu.

Mijat Šljukić igrao je na stadionu kraj Breznice skoro dvije decenije, od 1968. godine do 1984. godine, a potom kao trener mlađih kategorija proveo skoro dvije decenije u matičnom klubu. Bio je odličan igrač odbrane, pored koga se nisu naigrale mnoge tadašnje fudbalske zvijezde. Ostajao je vjeran Rudaru i Pljevljima i onda kad u klubu "nijesu cvjetale ruže" i kad su mnogi odlazili u druge klubove. Veliki broj igrača Rudara i pljevaljske djece naučili su od Mijata tajne fudbalske igre. Bio je jedan od rijetkih trenera koji nije imao ambiciju da bude kormilar prvog tima.

Želio je da djeci iz Pljevalja fudbalska igra bude ispred ostalih mladalačkih izazova novog vremena. Mijat D.Šljukić svoj životni put završio je u septembru 2008. godine i otišao u fudbalsku legendu pljevaljskog sporta.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 448817


Sanovnik


avalon ltd, pljevlja, samsung, telefoni
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja