exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dan
Broj pregleda članka: 529

Trotoare graditi, drvored sačuvati


Trotoare graditi, drvored sačuvati

Najavljena rekonstrukcija Omladinske ulice u Pljevljima opet je otvorila pitanje sudbine stabala lipe. Naime, u ovoj ulici već decenijama postoje drvoredi lipa, ali ne postoje trotoari za pješake. Kako smo doznali u lokalnoj upravi, rekonstrukcijom ulice koja bi trebala da košta preko 300.000 eura, potrebno je da se izgrade i trotoari.Ukoliko dođe do izgradnje trotoara, doći će i do neminovne sječe stabala lipe.

- U budžetu smo za rekonstrukciju ove ulice namijenili nekih 50.000 eura. Svjesni smo da to nije dovoljno, ali vjerujemo da će rekonstrukciju, kao i u nekim drugim prilikama, finansirati Direkcija javnih radova - kazao je na nedavno održanoj konferenciji za novinare predsjednik opštine Mirko Đačić, objasnivši da očekuje da će ove godine Omladinska ulica biti rekonstruisana.

Stanovnici ove ulice, ali i stanovnici MZ Golubinja, priželjkuju njenu rekonstrukciju. A Savjet MZ Golubinja, poslednjih godina prilikom planiranja lokalnog budžeta traži da se opredijele sredstva za rekonstrukciju Omladinske ulice. S druge strane, ekolozi, ali i pojedine opozicione političke partije upozoravaju da je lipe u Omladinskoj ulici neophodno sačuvati. Ekolozi podsjećaju da su prilikom radova na adaptaciji Ulice Kralja Petra, u dijelu od lokalne uprave do raskrsnice u naselju Jalija, lipe posječene bez dobijanja stručnog mišljenja, već po naređenju predsjednika opštine Mirka Đačića.Ekolozi osporavaju i stav stručne komisije prilikom sječe stabala u Tršovoj ulici.

- O sječi lipa u Omladinskoj ulici ne može se odlučivati bez učešća ekoloških udruženja i ne mogu odlučivati navodne stručne komisije, sastavljene od zaposlenih u lokalnoj upravi i lokalnim preduzećima. Takve komisije su pod direktnim pritiskom lokalne vlasti, koja je pokazala da ne brine o zaštiti zelenila u gradu, već siječe drvorede bez bilo kakvog stručnog mišljenja - ističe direktor Ekološkog društva „Breznica” Milorad Mitrović.

On navodi da je prije raspisivanja tendera o rekonstrukciji ulice neophodno utvrditi koja stabla moraju da se sjeku, a koja ne. Mitrović podvlači da se smiju sjeći samo oboljela stabla, a to treba da utvrdi nezavisna komisija.

- Kada se utvrdi koja stabla ostaju u ulici, potrebno je da se strogo upozori izvođač radova da mora da ih čuva i sačuva, odnosno da prilikom radova brine o njihovoj bezbjednosti, kao što treba da brine i o bezbjednosti stanara ulice - kaže Mitrović.

Lončar:Drvoredi imaju neprocjenljivu vrijednost

- Lipe predstavljaju simbol našeg grada, nešto po čemu su slike Pljevalja prepoznatljive.Ta su stabla decenijama stara i mnogo duže su tu od onih koji su odlučili da ih sijeku. Drvoredi imaju neprocjenjivu ekološku i estetsku vrijednost, unose ljepotu i sklad u gradsko sivilo, to su pluća našeg grada. Apsurdno je da se u vrijeme klimatskih promjena gdje je svako drvo zlata vrijedno olako vrši sječa stabala., kaže odbornica DemokrataVesna Lončar uz napomenu da je šteta tim veća što se to dešava u jednom gradu kao što su Pljevlja koja imaju visok stepen zagađenosti vazduha i gdje je svaka biljka veoma značajna.

- Umjesto da se radi na umnožavanju drvoreda naša lokalna uprava nastoji da ga devastira - kaže Lončar.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 448766


Sanovnik


avalon ltd, pljevlja, samsung, telefoni
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja