Šampioni po broju oboljelih

    3 dana pre 155 pregleda Izvor: vijesti.me

Crna Gora je na prvom mjestu u Evropi po broju oboljelih od početka pandemije kovida-19 na 100.000 stanovnika.

Prema podacima evropskih statističkih centara, među prvih 10 od 45 evropskih zemalja sa najviše zaraženih nema niti jedne druge države iz regiona.

Prema podacima objavljenim 16. oktobra, Crna Gora ima stopu od 2.385,15 registrovanih slučajeva novog koronavirusa na 100.000 stanovnika, na drugom mjestu je Jermenija, a na trećem Španija. Sjeverna Makedonija je po broju do sada inficiranih na 100.000 stanovnika na 11. mjestu, a Bosna i Hercegovina na 14. Kosovo je prema istim kriterijumima na 17, Albanija na 27, a Hrvatska na 28. mjestu. Slijedi Slovenija, koja je mjesto iza Hrvatske, dok je Srbija na 30. poziciji sa 509.12 inficiranih na 100.000 stanovnika.

Kada je riječ o stopi obolijevanja u posljednjih sedam dana, najveći broj inficiranih na 100.000 stanovnika zabilježen je u Andori, pa u Češkoj, zatim Belgiji i Holandiji, dok je Crna Gora na petom mjestu.

Crnogorski epidemiolog u penziji, profesor Novica Vujošević, ranije je za “Vijesti” ocijenio da je Crna Gora lošije prošla u odnosu na druge zemlje, a da nema velikog opravdanja za to.

“S obzirom na stepen društvene organizovanosti, kvalitet medicinske službe i kadrovsku strukturu, nema opravdanja za ovoliki broj zaraženih”, rekao je on.

Od policijskog časa do masovnih okupljanja

U Crnoj Gori je tokom prvog talasa koronavirusa, koji je propraćen strogim mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), zabilježeno 324 slučajeva kovida. Tokom drugog talasa, koji traje od juna, dešavalo se da u jednom danu bude registrovano više inficiranih nego tokom čitavog prvog talasa koji je trajao oko dva i po mjeseca.

Iako vanredno stanje nije bilo proglašeno, u aprilu i maju na snazi su bile brojne restriktivne mjere. Na primjer, zabranjen je boravak više od jedne osobe na javnom mjestu, “policijski čas” radnim danima počinjao je u 19, a vikendom od 13 i 11 časova, pa do pet sati ujutru narednog dana, ugostiteljski objekti nisu radili, parkovi i plaže bili su zaključani, zabranjena je bila posjeta drugim domaćinstvima, međunarodni, međugradski i gradski prevoz, u automobilima nisu mogle da budu više od dvije osobe… Crna Gora je bila korona free destinacija punih 42 dana, a virus je ponovo registrovan sredinom juna.

Nadležni tokom ljeta nisu donosili restriktivnije mjere, osim u julu, kada je zbog povećane lokalne transmisije virusa u pojedinim opštinama na sjeveru zabranjen rad ugostiteljskih objekata, odlazak u tuđa domaćinstva ili ograničen boravak više od dvije osobe zajedno na otvorenom…

Nakon parlamentarnih izbora, održanih 30. avgusta, drastično je rastao broj inficiranih, usljed masovnih okupljanja pristalica dotadašnje opozicije i vlasti. Čak i članovi NKT-a i drugih tijela koje je osnovao NKT prisustvovali su takozvanim “patriotskim skupovima”, ili javno pozivali ljude da se okupljaju suprotno važećim mjerama.

Uprkos lošoj epidemiološkoj slici, tokom septembra nisu preduzimane restriktivne mjere, već je NKT više puta upozoravao da se poštuju mjere i naređivao inspekciji da kažnjava one koji ih krše. Tek krajem prošlog mjeseca, uveden je sistem semafora, prema kojem se restriktivne mjere uvode u opštinama shodno kumulativnoj incidenciji, odnosno broju zaraženih u prethodnih 14 dana na 100.000 stanovnika, na period od dvije sedmice.

U prvoj grupi su opštine sa manjom stopom zaraženih od 400 na 100.000 stanovnika, gdje se nastavlja striktno poštovanje i kontrola važećih mjera. Druga grupa podrazumijeva opštine u kojima je između 400 I 799 inficiranih na 100.000 stanovnika u prethodnih 14 dana, gdje se rad ugostiteljskih objekata ograničava do 22 sata, a za istim stolom mogu da sjede najviše dvije osobe. U trećoj grupi nalaze se opštine koje su imale od 800 do 1.199 inficiranih na 100.000, a u kojima se zabranjuje rad ugostiteljskih objekata osim za goste hotela i okupljanje u objektima stanovanja licima koja nisu članovi istog domaćinstva. Osim ove dvije mjere, za četvrtu grupu u kojoj je stopa inficiranih veća od 1.200 važi i zabrana izlaska od 22 do 5 sati ujutro.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6780 pregleda