SAOPŠTENJE DEMOKRATA – KRVAVAC: Ovo su Pljevlja, ovdje se ne radi

    2 godine pre 550 pregleda

Svako iole realan u donošenju zaključaka svjestan je da su Pljevlja dočekala poslednji  čas, toliko da je biološki opstanak naše opštine doveden u pitanje. Građani su zasićeni ispraznim tridesetogodišnjim obećanjima vladajuće strukture, zaduženost je ogromna, novca nema, nezaposlenost je prevelika.

U poslednje vrijeme smo imali jedan politički turbulentan period, u kojem je vladajuća struktura ostala bez predsjednika Opštine, kojemu je ekspresno nađena zamjena, jer rezervnih igrača, koji uskaču sa klupe kao da se ništa nije desilo, DPS-u nikada nije falilo.

Međutim, ono što se nije promijenilo je odnos Poreske uprave prema Opštini Pljevlja koji je isti ili, pak, još gori. Blokade računa Opštine se ređaju iz mjeseca u mjesec, novac ostvaren od sredstava Egalizacionog fonda se opet sliva nazad u Podgoricu, jer politički zemljotres koji je izazvao Mirko Đačić napuštanjem DPS-a, kao da nije mnogo pogodio čelnike Poreske uprave, čija je namjera da stave ključ u bravu Opštine Pljevlja. Od početka godine, blokadama računa Opštine i Javnih preduzeća, Poreska uprava je skinula sa računa preko 800 hiljada evra, dok je pljevaljski novac zagubljen negdje u bespućima turbulentnog poslovanja Vektre Jakić.

Aktuelni predsjednik Opštine, političkom metodom „lezi i pravi se mrtav“, kao da ne obraća mnogo pažnje na aktuelna zbivanja i kontinuirane blokade računa, već kao  suštinski eksponent energetskog lobija, opet obećava kule i gradove, trogodišnje toplifikacije i nekakve virtuelne toplane.

Cjelokupnu političku predstavu kreiranu od strane aktuelne vlasti povremeno prekine glasno krčanje crijeva gladnih, kojih je u Pljevljima sve više. Nestvarno djeluje informacija da je u opštini tek nešto malo preko 5 hiljada zaposlenih, da je broj penzionera, koji jedva spajaju kraj s krajem,  odavno premašio broj zaposlenih u realnom sektoru, a da je broj primalaca socijalne pomoći sve veći. Ogromno raseljavanje mladog i obrazovanog kadra kao da ne dotiče predstavnike vlasti, koji mnogo ne haju za biološki nestanak Pljevalja dok god se sjedi u nekoj fotelji.

Lakmus papir finansijskog stanja u gradu je katastrofalna ekonomska  situacija u lokalnim preduzećima čiji je osnivač Opština. Prostom analizom izvještaja o radu lokalnih preduzeća, koji su nedavno bili na dnevnom redu skupštinskog zasijedanja, imali smo priliku da vidimo da je ukupan prihod 5 najvećih lokalnih preduzeća u 2018. (Vodovod, Čistoća, Komunalne usluge, Grijanje i Lokalni putevi) ukupno 4,7 miliona evra, a da su istovremeno akumulirani gubici navedenih preduzeća tačno 5.966,490 evra. Treba imati u vidu da je broj zaposlenih u javnim preduzećima koja su pred gašenjem po poslednjim podacima oko 420.

Pogotovo je katastrofalno poslovanje u Komunalnim uslugama čija su potraživanja oko 90 hiljada evra a akumulirani gubici i dug oko milion i po. Radnicima DOO „Grijanje“ kasni 10 zarada, a blokade računa od strane Poreske uprave dišu za vratom svim lokalnim preduzećima.

Dakle, akumulirani gubici prevazilaze prihode u 2018. godini za skoro milion i 300 hiljada evra, što predstavlja frapantan podatak, koji očigledno nije zabrinuo odbornike vladajuće većine, ako imamo u vidu da su pomenute izvještaje jednoglasno podržali, dok se predsjednik Opštine nije ni pojavio na raspravi. Evidentno je da su lokalna preduzeća u duplo gorem položaju nego 2014. godine, kada je aktuelna administracija preuzela vlast.

Dok se u Skupštini Crne Gore broj zaposlenih povećava za 20 posto u izbornoj godini, u Pljevljima se ne otvara ni trafika, zaposlenima u Opštini i lokalnim preduzećima sa ionako bijednim primanjima se nude još bijednije otpremnine, a sve to u momentima dok se dešavaju ekološke katastrofe černobiljskih karakteristika. Dakle, na sjeveru se nude sirotinjske otpremnine zaposlenima, dok se prebukirana DPS administracija u centralnom regionu širi do tačke pucanja.

Ovim putem bi valjalo pozvati sve odgovorne i dobronamjerne pojedince, predstavnike opozicionih partija kao  NVO sektor da zajedno svu energiju usmjerimo na rešavanje nagomilanih egzistencijalnih problema jer je momenat veoma ozbiljan, a građani Pljevalja nemaju vremena za gubljenje. Ukoliko se ne posvetimo problemima čije bi rešavanje značilo rešavanje problema koje život znače, već se posvetimo trivijalnostima i sekundarnim dnevno političkim momentima,  koji jedino odgovaraju DPS politici, bojim se da nećemo imati vremena da ispravimo pogubnu politiku vladajuće strukture koja je Pljevlja dovela na prosjački štap. 

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27469 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11863 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11727 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11086 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10427 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9836 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9323 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9070 pregleda
%d bloggers like this: