SAOPŠTENJE SA OKRUGLOG STOLA: BEZ JAKIH PLJEVALJA, NEMA NI JAKE CRNE GORE

    11 mjeseci pre 296 pregleda

Povodom 12. avgusta – Međunarodnog dana mladih, Opštinski odbor Mladih demokrata održao je Okrugli sto na temu ,,Pljevlja-problemi i perspektive iz ugla mladih“.

          Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici NVO sektora, građanski aktivisti i Mlade demokrate. Tema je koncipirana kroz četiri segmenta: ekologija, turizam, kultura i problem nezaposlenosti. Uvodnu riječ imala je Božica Grujičić, student književnosti i moderator programa, nakon čega se Pljevljacima obratio profesor Vladimir Pavićević ispred NVO „Društvo za istraživanje politike i političke teorije“. On je izrazio zadovoljstvo organizovanjem jednog ovakvog skupa, ukazujući na značaj interakcije između nevladinog sektora i političkih partija. O ekološkim problemima Pljevalja govorio je ekotehnolog Miljan Rovčanin, koji se osvrnuo na problem zagađenosti, nedovoljne brige o razvoju zdrave sredine, lažnim obećanjima sa kojima se Pljevljaci decenijama suočavaju… O problemu ekologije iz svog ugla govorio je i Kemal Pajević, građanski aktivista i kolumnista, koji se već godinama unazad bavi ovim problemom. On je izrazio žal što se veći broj mladih ne uključuje u ovu priču, naglašavajući da Pljevljaci takođe snose dio lične odgovornosti zbog ovakve situacije. O turizmu, kao mogućoj perspektivi Pljevalja, govorio je Miloš Vraneš, student istorije, ističućiovu privrednu granu kao razvojnu šansu našeg grada, ali i mladi poljoprivrednik iz Pljevalja, Milivoje Roćen, koji je upoznao prisutne sa teškoćama na koje nailazi mlada osoba koja svoju budućnost vidi u seoskom turizmu. Na njihovo izlaganje nadovezao se predstavnik NVO „Da zaživi selo“, Vaso Knežević, dajući mladima prijedloge i sugestije koji bi im mogle biti od značaja ukoliko se okrenu ovoj privrednoj djelatnosti. Luka Cvijetić, student istorije, govorio je o padu kulturnog života u Pljevljima, iznoseći stav da je tiha, ali konstantna antikulturna propaganda, dio dobro osmišljene strategije koja od mladog čovjeka pravi poslušnika kojim je lako manipulisati. Njegovo izlaganje upotpunila je predstavnica NVO „Etno kuća Ruža“, Ismeta Džakić, prepoznata u ovom gradu kao dugogodišnji borac za očuvanje kulturne baštine Pljevalja. O problemu nezaposlenosti, kao najbolnijoj temi skupa, govorila je Jovana Tošić, student ekonomije, ukazujući na propadanje mnogih velikih preduzeća u Pljevljaima, ali i činjenicu da bez lojalnosti vladajućoj partiji nije danas moguće doći do bilo kakvog posla, što od mlade osobe pravi pasivnog čovjeka nesposobnog da kreira budućnost. Njeno izlaganje je podržao predstavnik NVO „Legalis“, Miloš Ostojić, iznoseći ideje koje bi u perspektivi mogle biti značajne za rješavanje ovog problema.

          Okrugli sto je probudio veliko interesovanje prisutnih, o čemu svjedoči otvorena i živa diskusija koja je trajala od početka do kraja skupa. Božica Grujičić se u ime Mladih demokrata zahvalila gostima koji su svojim dolaskom potvrdili brigu o mladima i brigu o ovom gradu, svjesni da bez jakih Pljevalja nema ni jake Crne Gore.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6015 pregleda