Saopštenje za javnost Mitropolije crnogorsko-primorske povodom upokojenja Mitropolita Amfilohija

    11 meseci pre 478 pregleda Izvor: mitropolija.com

Mitropolija crnogorsko-primorska

Saopštenje za javnost

Uoči spomena na upokojenje Svetog Petra Cetinjskog, jutros u 8.22 časova, poslije primanja svete Tajne Pričešća u Kliničkom centru Crne Gore, mirno se upokojio u Gospodu naš blaženopočivši voljeni Arhipastir.

Mitropolit je u bolnicu primljen 6. oktobra ove godine zbog zapaljenja pluća uzrokovanog infekcijom novog koronavirusa. Upala pluća je zaliječena, a virusna infekcija prestala, što je potvrdio i negativni test, a zabilježeno je i zvaničnim ljekarskim nalazom. Oporavak je tekao u dobrom smjeru, ali nešto sporije nego inače, što je karakteristično za starije pacijente.

Mitropolitovo zdravstveno stanje se pogoršalo juče, 29. oktobra, kada je prilikom jutarnjeg kontrolnog pregleda primijećeno da on otežano diše uz bol u grudnom košu. Odmah su urađene sve analize. Snimak je pokazao da je uzrok otežanog disanja i bola pojava vazduha u sredogruđu ili pneumomediastinum, koji se često javlja u situacijama u kojima pacijent ima osjetljiva pluća zbog dužine trajanja upalnog procesa i koji su na kiseoničkoj terapiji duži period. Ta komplikacija je, na kraju, i uzrokovala ovakav ishod.

Rano jutros ga je u bolnici pričestio podgorički paroh protojerej Branko Vujačić, a sve vrijeme njegovog bolničkog liječenja je uz njega bio njegov kelejnik jeromonah Justin Mrenović, sabrat Cetinjskog manastira.

O njegovom upokojenju je obaviješten Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve.

U međuvremenu, u bratskoj saglasnosti svih arhijereja sa jurisdikcijom u Crnoj Gori, riješeno je sljedeće:

  1. Danas, 30. oktobra, u podne treba zvoniti na parohijskim i manastirskim hramovima, kao i nakon večernje službe u hramovima gdje se ona služi ili u 16 časova gdje se večernja služba ne služi redovno. Poslije večernjih službi treba održati pomen, a sveštenici da se obrate prigodnim besjedama.
  2. Blaženopočivši Mitropolit će danas u toku dana biti prenijet na Cetinje i u Cetinjskom manastiru će sutradan, 31. oktobra, na praznik Svetog Petra Cetinjskog, u 9 časova biti služena sveta zaupokojna Liturgija. Istog dana u 13 časova biće svečani ispraćaj zemnih ostataka Mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog manastira za Podgoricu, gdje će biti molitveno dočekane u 14 časova u sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. U Hramu će biti sve do nedjelje, 1. novembra, kada će se služiti sveta arhijerejska zaupokojna Liturgija, kojom će načalstvovati Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej sa više arhijereja naše Crkve i drugih pomjesnih Crkava. Nakon Liturgije će biti služeno opijelo i obavljena sahrana. Blaženopočivši Mitropolit Amfilohije, po sopstvenoj želji, biće sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici, u grobu koji je pripremljen za njegovog života.
  3. U subotu, na Lučindan, 31. oktobra, treba opet oglasiti zvona sa parohijskih i manastirskih hramova, i to: poslije Liturgije (gdje se ona služi ili u 10 časova, gdje se ne služi), u podne i poslije večernje službe (ako se ne služi, onda u 16 časova). Nakon večernjih službi opet treba održati pomen, a sveštenici da se obrate prigodnim besjedama.
  4. U nedelju, 1. novembra, u svim gradovima i manastirima gdje je to moguće biće služena sveta zaupokojna Liturgija sa početkom u 9 časova, nakon koje bi bio održan pomen novoprestavljenom Mitropolitu, kako bi svi koji su u nemogućnosti da fizički prisustvuju i na ovaj način uzeli molitvenog učešća u opijelu i sahrani našeg počivšeg Vladike.
  5. Obavještavamo da će sve do sahrane mitropolita Amfilohija narod u molitvenom mimohodu moći da se pokloni njegovom odru. U danima poslije sahrane svakodnevno će se služiti sveta Liturgija i pomeni u hramovima, a vjerni narod će moći u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja da se pokloni Mitropolitovom grobu.
  6. Od državnih organa očekujemo njihov doprinos kako bi se dostojno ispratio jedan od najuglednijih arhijereja ove drevne svetosavske zetske i crnogorske episkopije, kao i čitavog hrišćanskog svijeta. Svjesni cjelokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje je novoprestavljeni Mitropolit uživao, apelujemo na sve učesnike ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera, ponašajući se po mudrosti Marka Miljanova, junaštvom braneći sebe od drugih, a čojstvom braneći i čuvajući druge od sebe.

Neka je vječan spomen našem nezaboravnom
Vladici i Arhipastiru!

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije,

administrator Mitropolije crnogorsko-primorske

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 20. septembar

19. septembra 2021. 21:55

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26094 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11625 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10793 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10155 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9348 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8848 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8565 pregleda
%d bloggers like this: