Šarić traži reviziju suđenja, na potezu Vrhovni sud

    4 sedmice pre 545 pregleda Izvor: portalanalitika.me

Advokati Darka Šarića, kojem je odlukom Apelacionog suda u Beogradu potvrđena kazna od 15 godina zatvora, na koliko ga je osudio Specijalni sud zbog trgovine narkoticima, podnijeli su još decembra prošle godine Vrhovnom kasacionom sudu (VKS) zahtjev za reviziju postupka, ali odluka o tome još uvijek nije donijeta.

Pomenuti sud posljednjih dana je u žiži javnosti zbog nove predsjednice, sudije Jasmine Vasović, koja je ujedno bila i jedini kanditat za tu funkciju, a odluka o reviziji u slučaju Šarić biće jedna od prvih koje će ovaj sud donijeti od kako je ustoličena nova predsjednica.

Šarićevi advokati podnijeli su decembra prošle godine Vrhovnom kasacionom sudu zahtjev za zaštitu zakonitosti, kojim se traži poništavanje presuda i novo odlučivanje u postupku o švercu droge, ali pred drugim sudskim vijećima.

Kako su u zahtjevu naveli advokati Radoslav Baćović i Danilo Šarić, njihov klijent nije imao fer i pravično suđenje, bilo mu je povrijeđeno pravo na odbranu i narušena mu je pretpostavka nevinosti, ali i da mu se grubo krše njegova ljudska prava.

Pored ovoga, Šarić je preko svojih pravnih zastupnika Ustavnom sudu Srbije podnio ustavnu žalbu u kojoj se ističe da su mu tokom vođenja postupka povrijeđena ljudska prava zagarantovana Ustavom, i to pravo na pravično suđenje. Shodno tome, predlaže se da se ponište prvostepena i drugostepena presuda.

Žalbe su podnijete decembra, a prema riječima jednog od Šarićevih advokata, Gorana Jovandića, o ovom zahtjevu se još uvijek ništa nije odlučilo.

„Nije ništa odlučilo, od decembra se ništa nije dešavalo po tom pitanju“, kratko je rekao Jovandić za portal Nova.

Po svemu sudeći, slučaj Šarić, odnosno razmatranje zahtjeva za reviziju, biće među prvim medijskim predmetima, čije će odlučivanje obilježiti sam početak petogodišnjeg mandata nove predsjednice, koja je prije nekoliko dana izabrana u Narodnoj skupštini Srbije.

Tako će upravo Vasovićeva donijeti konačnu odluku o Šarićevoj sudbini.

Vasovićeva je na pomenutu funkciju izabrana kao jedini kandidat, a interesantno je da je ona jedna od trenutno najmlađih sudija tog suda. Prati je glas da uspon karijere doživljava od trenutka dolaska Srpske napredne stranke (SNS) na vlast, a između ostalog, ona je drugarica sa fakulteta predsjednika Aleksandra Vučića, ali i aktuelne ministarke pravde Maje Popović.

Vasovićeva je 1995. godine postala sudijski pripravnik u beogradskom Prvom opštinskom sudu, da bi 2000. položila Pravosudni ispit, i potom dvije godine kasnije bila izabrana za sudiju Prvog opštinskog suda gde je sudila sve do čuvenog reizbora 2009. kada je prešla u Viši sud.

Tri godine kasnije prešla je u Apelacioni sud, neposredno pošto je više puta odbijala zahtjev za ponavljanje postupka u slučaju ubistva francuskog navijača Brisa Tatona.

Njeno ime u žiži javnosti našlo se nakon nezakonite oslobađajuće presude Stanku Canetu Subotiću zbog šverca cigareta, a koju je donijelo vijeće čiji je bila član.

Iako je Vrhovni kasacioni sud tada ocijenio da je presuda bila nezakonita, ipak, sudija Vasović je nakon toga postala sudija Vrhovnog suda.

Podsjetimo, Darko Šarić se nalazi u pritvoru od 2014. godine. On je decembra 2018. godine osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu.

Sa druge strane, u Specijalnom sudu se vodi još jedan postupak protiv Šarića. Riječ je o suđenju za pranje novca stečenog trgovinom narkoticima.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 20818 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8336 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7604 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7543 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7301 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7223 pregleda
%d bloggers like this: