Sarvan: Tražim da me oslobodite, bolesnom se ne sudi

  • 2 mjeseca pre
  • 472 pregleda
  • Izvor: pobjeda.me

Saslušanjem tima vještaka neuropsihijatara danas je u Višem sudu nastavljeno suđenje Emiru Sarvanu optuženom za teško ubistvo tetke Durije Pojatić.

Tim vještaka na čelu sa psihijatrom Stanko Milićem u nalazu je naveo da je Sarvan u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio bitno smanjene uračunljivstii i da je djelo psihopatološki motivisano.

Optuženi Sarvan prigovorio je nalazu vještaka, dodajući da sve što su naveli upućuje na to da je bolestan.

– Pretrpio sam moždani, bolesnom se ne sudi, tražim da me oslobodite ili osudite koliko sam bio u pritvori – prigovorio je Sarvan.

U više navrata je, optuženi Sarvan tražio izuzeće advokata, potom krivičnog vijeća kojim predsjedava sutkinja Vesna Moštrokol.

Osim izuzeća vijeća, Sarvan je početak suđenja odgađao na razne načine kao i razrješenjem advokata koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti. Dešavalo se i da su advokati koje je on angažovao tražili razrješenje zbog nemogućnosti saradnje sa okrivljenim Sarvanom.

Jedan od njegovih nejupečatljivijih zahtjeva bio je i da mu se sudi pred Osnovnim sudom u Podgorici, zatim u Strazburu ili Hagu. Sarvan je ostajao pri svojim zahtjevima uprkos pojašnjenju sutkinje Moštrokol da se u Osnovnom sudu ne sudi za teško krivično djelo koje je on počinio i da se Evropskom sudu može obratiti kada okonča sve postupke pred domaćim sudovima.

Prema navodima optužnice, Sarvan je 30. oktobra 2017. godine na svirep način s umišljajem ubio tetku Duriju Pojatić u njenom stanu u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici. Prije nego što je Pojatić ugušio držeći joj šakama zatvorene nos i usta, Sarvan je žrtvu izudarao nogama, rukama i kutlačom po glavi i tijelu.

Od siline udaraca Pojatić je pala na pod, a Sarvan je nastavio da je udara. Obdukcijom tijela Pojatić, konstatovani su mnogobrojni podlivi, razderotine i oguljotine glave i prelom 13 rebara sa obje strane tijela.

Zastupnik optužnice, tužiteljka Tatjana Begović navodi i da je za vrijeme dok je optuženi šakama držao zapušene nos i usta, žrtva za to vrijeme usljed nanijetih tjelesnih povreda i ugušenja trpjela bolove i strah jakog intenziteta. 

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.