Savjet: Prvi podaci o građanima procesuiranim zbog prekršaja ili krivičnih djela počinjenih tokom proslave Dana nezavisnosti

    7 meseci pre 217 pregleda Izvor: vijesti.me

Uprava policije je počela da dostavlja prve podatke, iz odjeljenja/centara bezbjednosti, o procesuiranim građanima zbog počinjenih prekršaja ili krivičnih djela tokom proslove državnog praznika Dana nezavisnosti, saopšteno je danas iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

„Kako su i dalje na snazi protivepidemijske mjere Vlade Crne Gore, Savjet za građansku kontrolu rada policije, po sopstvenoj inicijativi, je zatražio od direktora Uprave policije, Veselina Veljovića, da detaljno informiše, po centrima/odjeljenjima bezbjednosti, o procesuiranju građana zbog kršenja tih mjera ali i eventulano učinjenih drugih prekrašaja ili krivičnih djela tokom proslave državnog praznika“, ističe se u saopštenju Savjeta.

U saopštenju se dodaje da se u medijima i na društvenim mrežama pojavio određeni broj snimaka sa proslave Dana nezavisnosti u kojoj je učešće uzeo značajan broj građana.

„Iz CB Nikšić je saopšteno da su povodom tuče u Njegoševoj ulici u službenim prostorijama saslušani ovi građani: S.D, Ć.D, M.D, M.F, D.R, N.R, J.Z, M.K, M.Š, Ma.Š, A.J, S.Z, V.V, N.K, P.K, N.R, M.Č. i I.P. O svemu upoznata dežurni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću Ana Doderović, koja je naložila da joj je formirani spisi predmeta dostave na uvid prvog radnog dana, nakon čega će dati pravnu kvalifikaciju događaja“, kazali su iz Savjeta. 

Oni su rekli i da su službenici CB Berane procesuirali jednog građanina. 

Nije pojašnjenja pozadina slučaja“, piše u saopštenju Savjeta. 

Navodi se i da su službenici CB Bijelo Polje priveli jednog građanina jer je, prema navodima iz prijave, psovao i vrijeđao učesnika iz kolone vozila koja je slavila Dan nezavisnosti. 

„Policija prikuplja obavještenja od ostalih učesnika nakon čega će se odlučiti o podnošenju prekršajne prijave“, rekli su iz Savjeta. 

U saopštenju piše i da su policajci procesuirali jednog građanina u Baru zbog ugrožavanja sigurnosti tamošnjeg pravoslavnog sveštenika Nikole Radovića. 

„Savjet je zatražio bliže podatke o događaju i prateću dokumentaciju“, rekli su iz Savjeta.

Kolašinski policajci su, kako je saopšteno iz Savjeta, procesuirali  M.B. zbog navodnog ometanja proslave. 

„U svom javnom oglašavanju građanin M.B. je negirao navode policije i p(r)ozvao ministra unutrašnjih poslova i druga nadležna tijela da ispitaju slučaj. Savjet za građansku kontrolu rada policije je sinoć  uzeo predmet u rad i od Uprave policije zatražio kopiju spisa predmeta“, kazali su iz Savjeta.

Oni navode i da je prema dostupnim podacima iz policije do sada  procesuriano četvoro građana dok se za 18 građana iz Nikšića čeka stav nadležnog tužioca.

„U CB Podgorica, OB Cetinje, CB Pljevlja, OB Žabljak, CB Budva, OB Tivat i OB Kotor za sada nije bilo privođenja i procesuiranja“, kazali su iz Savjeta.

Savjet je saopštio i da insistiraju na preciznim podacima o procesuiranima zbog kršenja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za suzbijanje zarazne bolesti jer je od suštinske važnosti dosljedna i neselektivna primjena zakona i jednako postupanje prema svima. 

„Savjet za građansku kontrolu rada policije pozdravlja efikasnu reakciju policije povodom ugrožavanja sigurnosti pravoslavnog sveštenika Nikole Radovića i poslanika u Skupštini Crne Gore Alekse Bečića i ocjenjuje da je suštinski važna brza reakcija policijskih službenika kod krivičnih djela protov sloboda i prava čovjeka i građanina“, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6981 pregleda