Savjeti za sigurnu internet kupovinu povodom „Crnog petka“

    2 sedmice pre 197 pregleda Izvor: PV Informer

Svim ljubiteljima kupovine preko interneta, poslednji petak u novembru je poznat kao „Crni petak“ ili Black Friday. Savjetujemo građane da budu oprezni prilikom kupovine putem interneta povodom „Crnog petka“, kada mnogi prodavci nude popuste i specijalne ponude za kupce.

  • Prije kupovine istražite internet prodavnice, provjerite recenzije i slično ili kupujte samo sa zvaničnih i provjerenih veb stranica.
  • Koristite jedinstvene, kompleksne lozinke za svaki nalog na internetu, kao i dvofaktorsku autentifikaciju.
  • Budite oprezni prilikom otvaranja linkova koje dobijete elektronskom poštom ili preko poruka na društvenim mrežama. Podatke unosite samo na stranicama koje imaju validan sertifikat (imaju simbol zatvorenog katanca).
  • Koristite posebnu karticu za plaćanja na internetu koja nije povezana sa vašim računom na kojem primate redovne prihode.
  • Podatke o kartici ne šaljite putem elektronske pošte, kao ni fotografiju prednje i zadnje strane platne kartice.
  • Ne nasijedate na nerealne ponude i budete oprezni sa ponudama poput „Black Friday Hot Sale”, „80% OFF”, „Discount Sale” i slično.

Preporučujemo da se prilikom kupovine na internetu pridržavate ovih savjeta, a ukoliko smatrate da su vaši podaci zloupotrijebljeni možete prijaviti incident putem elektonske pošte [email protected] ili popunjavanjem formulara na internet stranici CIRT-a.

Napomena: CIRT.ME (eng. Computer Incident Response Team) je u skladu sa Zakonom o informacionoj bezbjednosti, zadužen za odgovor na računarsko bezbjednosne incidente u sajber prostoru Crne Gore. Osnovan 2012. godine kao dio zajedničkog projekta Vlade Crne Gore i Međunarodne telekomunikacione unije (ITU). Od svog početka do danas uspješno je riješio ili pomogao rješavanju velikog broja računarskih incidenata koji su imali nacionalni ili međunarodni karakter.