Savković o naknadama za majke: Poslanici da zakažu VANREDNO zasijedanje

    1 sedmica pre 301 pregleda Izvor: kolektiv.me

Članica koordinacionog tima majki Željka Savković očekuje da će Skupština početkom decembra održati sjednicu na kojoj bi prva tačka dnevnog reda bio zakon kojim bi se obeštetile majke sa troje i više djece, a koji je Demokratska Crna Gora nedavno predstavila u parlamentu.

Savković je sigurna da će Zakon biti izglasan i pravda konačno zadovoljena, što su im, na nedavnom sastanku u Skupštini obećali predstavnici vladajućih partija.

Majke očekuju da će poslanici uskoro organizovati zasijedanje, kako bi raspravili o zakonskom rješenju koje bi obeštetilo majke sa troje i više djece. Njima je u julu 2017, poslije godinu ipo isplaćivanja nadknada, to pravo ukinuto.

“Hoću i očekujem da oni zakažu jedno vanredno zasijedanje za majke korisnice naknada, pošto su već usaglasili sve, kao što je bio predlog Marka Milačića vezano za studente”, kazala je Željka Savković, članica Koordinacionog tima majki za Gradsku televiziju.

Zakon su početkom novembra u parlamentu predstavile Demokrate. Taj akt, kako je kazao poslanik te partije Momo Koprivica, propisuje da je država dužna da nadoknadi pričinjenu štetu majkama, tako što bi se obeštećenje izmirivalo u gotovini u jednakim mjesečnim iznosima do kraja života korisnice.

“Evo pronašli smo model za vraćanje naknada majkama, napisali smo zakon. Poštovane, majke, poštovane bivše korisnice prava na naknadu po osnovu rađanja troje i više djece, možete smatrati da su naknade vraćene, zakon je napisan”, kazao je Koprivica.

Vlada je za ovu godinu u budžetu obezbijedila 25 miliona eura naknada za više od 22 hiljade majki. U resornom ministarstvu više puta su kazali da će novca biti i naredne godine, ali isplata zavisi od zakonskog rješenja koje, kako su ukazali, mora biti ustavno valjano.

“Takav prijedlog takođe mora da bude pravičan, izbalansiran, da vodi računa o svim kategorijama majki i mora da vodi računa generalno o jednoj socijalnoj pravdi”, istakao je Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja

U tadašnjoj raspravi, koja je uslijedila tokom poslaničkih pitanja ministru finansija, u opoziciji su ukazali:

“Koliko je besmisleno predlagati bilo koji zakon od Vlade ili parlamentarne većine u trenutku kada ta parlamentarna većina nema legitimitet”, kazao je Ivan Mitrović iz DPS-a.

Ipak, Savković poručuje da je na majkama da se bore za ono zbog čega su oštećene.

“Majke su zakon, majke čekaju pravdu. Zbog ovog što se desilo majkama, sigurna sam sto posto da je bivša vlast sada u opoziciji I sve vlaasti moraju das shvate kad-tad da su promjenjive, ali ono što ostaje za njima je da li su poštovali zakone koji su se donosili u Skupštini Crne Gore”, kazala je Savković za Gradsku televiziju.

Nakon što je zakon pao na Ustavnom sudu, bez prava na naknadu ostalo je skoro 13 hiljada majki sa Biroa rada, više od četiri i po hiljade penzionerki, oko tri hiljade njih koje su napustile posao i više od hiljadu majki koje su po osnovu godina staža stekle to pravo.

Najnovije vijesti

Zov sukanja

30. novembra 2021. 16:39

Uvoz šest puta veći od izvoza

30. novembra 2021. 09:46

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 29663 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 12965 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12324 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12001 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 11808 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11103 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10525 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10372 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9085 pregleda
%d bloggers like this: