Savković: Očekujemo da majkama vrate stečeno pravo

    4 meseca pre 570 pregleda Izvor: pobjeda.me

Od nove vlade očekujemo da majkama sa troje i više djece vrati naknade – pravo stečeno januara 2016. a ukinuto maja 2017, kazala je Pobjedi Željka Savković, članica Radničke partije i bivša poslanica u prethodnom sazivu parlamenta. Ona je bila među najupornijima u traženju da stara vlast vrati naknade, predvodila je proteste majki koje su tada dobijale veliku podršku opozicionih partija, koje sada treba da formiraju vladu.

Savković kaže da majke neće odustati od stečenog prava, ali da će novoj vladi dati prostora i vremena da vidi šta je zatekla i ima li novca u budžetu…

Nema odustajanja

– Pošto je tek konstituisana Skupština, nijesu još izabrani potpredsjednici i ostala tijela, u najavi je formiranje vlade kandidata za mandatara Zdravka Krivokapića, a znamo u kakvom je stanju Crna Gora, djelovanjem bivše vlasti – daćemo prostora novoj vladi. Da vidi šta je sve zatekla odlaskom dosadašnje vlasti u opozicione klupe. Ako se utvrdi da su zatekli praznu državnu kasu, naravno da ćemo biti strpljive, kao što smo bile i dosad sa bivšom vlašću, koja bi, da je bilo sreće, majkama vratila naknade i ispoštovala Ustav Crne Gore. Nakon toga ćemo vidjeti šta planiraju sa majkama – kaže Savković i podsjeća da su staru vlast bezuspješno čekale tri godine od 2017. do nedavno da im vrate pravo.

To što će sačekati da vide kako će nova vlast da se organizuje i šta će da rade, ne znači da će odustati, poručuje Savković.

– Majke neće odustati od stečenog prava. Vjerujemo u vraćanje naknada, s obzirom da su obećali, a potpisana je i inicijativa od strane predsjednika opozicionih partija kojom su se obavezali, kada preuzmu vlast, da će majkama vratiti stečeno pravo i zakon onakav kakav je bio. Mi, dakle, očekujemo od nove vlasti da vrati majkama stečeno pravo bez ikakvih kalkulacija, kategorizacije, za sve koje su to pravo ostvarile od prvog januara 2016. do ukidanja 12. maja 2017 – kazala je Savković našoj redakciji i dodala da su bili svjesni da je novca bilo, ali da nije išao pravim tokovima i da majke nijesu bile problem u finansiranju Crne Gore.

Ona kaže da duboko vjeruje da će nova vlast ispoštovati ranije tvrdnje da majkama to nije smjelo da bude oduzeto i kaže ,,držaćemo ih za riječ“.

– Bićemo strpljive, ali svako strpljenje ima tačku gdje se mora izaći sa istinom. Ako ne budu odgovorili nakon određenog vremena (vidjećemo šta, koliko i kako) i ne budu spremni da vrate majkama stečeno pravo izaći ćemo na ulice isto kao što smo izlazile za vrijeme bivše vlasti. Moraju biti svjesni da pravda ne može biti zadovoljena dok majkama ne bude vraćeno stečeno prarvo – kategorična je Savković koja dodaje da nije u pitanju hir.

Jednostavno, svaka vlast i prošla i sadašnja i buduća mora da zna da usvojeni zakon mora da se poštuje, tvrdi ona.

Bez odgovora iz DF-a, od Bečića, Krivokapića…

Pobjeda je pitala i aktere nove vlasti da li će majkama sa troje i više djece vratiti naknade za koje su se zdušno zalagali dok su bili opozicija, ali odgovor nijesmo dobili.

Iz DF-a, Ure bez odgovora su ostala pitanja Pobjede da li će se zalagati za vraćanje zakona o naknadama za majke sa troje i više djece, da li će biti njegovih izmjena i da li bi takav zakon bio teret za budžet, kao što je prethodna vlast tvrdila. Odgovor nijesmo uspjeli da dobijemo ni od predsjednika Skupštine Alekse Bečića, Zdravka Krivokapića jer nijesu odgovarali na Redakciji poznate brojeve telefona i SMS poruke.

Kako će se stvari odvijati i da li će biti jedinstvenog stava oko ovog pitanja, ostaje da se vidi. Do sada se na zakon o majkama javno osvrnuo samo lider koalicije „Mir je naša nacija“ i novoizabrani predsjednik parlamenta Aleksa Bečić.

On je 9. septembra tekuće godine, prilikom predstavljanja principa buduće vlasti, na pres konferenciji na kojoj je bio sa Krivokapićem i liderom „Crno na bijelo“ Dritanom Abazovićem, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da „sve što su bili diskriminatorski elementi, pa i majke koje su bile diskriminisane, treba rješavati“.

– Mislim pogotovo na majke koje su ostavile posao i ostale na ulici jer su imale obećanje da će to biti doživotno. Onaj ko je platio ceh, da majke ostanu na ulici i izgube svoje parče hljeba, jeste neko ko je platio neodgovornost na izborima. Sagledaćemo sve i dati jasnu projekciju šta je moguće, u kom trenutku i roku – kazao je tada Bečić.

Hronologija

Podsjetimo da je 17. jula 2015. na prijedlog poslanika opozicije Aleksandra Damjanovića usvojen izmijenjeni Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim su predviđene naknade za majke. Primjena je počela januara 2016. a predviđao je da majke koje imaju troje djece i 25 godina radnog staža primaju po 336 eura, kao i majke sa četvoro i više djece koje imaju 15 godina radnog staža. Na prijedlog Bošnjačke stranke ovo pravo je doživotno prošireno na majke koje imaju troje i više djece i 15 godina su na Zavodu za zapošljavanje. Njima je pripadalo po 192 eura.

Pravo na naknadu postepeno je steklo više od 21.000 majki.

Krajem 2016. parlament je na prijedlog Vlade usvojio izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojima je naknada koja je bila 336 eura smanjena na 264, a sa 192 na 144 eura. Majke su zbog toga organizovale protest. Ustavni sud kasnije ocijenio je da je smanjenje urađeno u skladu sa Ustavom, jer zakonodavac može da mijenja visinu naknade u skladu sa ekonomskim prilikama u državi.

Ustavni sud je potom 19. aprila 2017. nakon inicijative za preispitivanje, ukinuo naknade za majke i obavezao Vladu da donese novi zakon kojim će regulisati pravni status korisnica koje su stekle pravo na ovo primanje. Potom je parlament usvojio Zakon o izvršenju odluke Ustavnog suda od 19. aprila kojim se ukidaju naknade za majke i uređuje pravni status korisnica tog prava.

Podsjetimo da je za neustavni zakon o majkama iz budžeta potrošeno 85.672.866 eura.

Majke su sve vrijeme protestovale tražeći da im se vrati pravo i najavile da će se boriti za pravdu do Strazbura.

Podsjetimo, takođe, da je krajem jula prošle godine zastupnica Crne Gore u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu Valentina Pavličić za Pobjedu kazala da je taj sud ocijenio neprihvatljivim 70 predstavki majki, koje si tiču naknada po osnovu rođenja troje ili više djece, navodeći da nije povrijeđeno njihovo ljudsko pravo zbog čega nema mogućnosti da se vodi postupak protiv države.

U ovoj priči je, ocijenila je tada ona, važno da je Sud ovim potezom poručio da je država na zakonit način smanjila ili ukinula naknade za majke.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13849 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8052 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7225 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6792 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6595 pregleda
%d bloggers like this: