Savković Vukčević: Hitno uspostavljanje Ministarstva kulture jedini spas za stvaralaštvo koje odumire

    1 godina pre 154 pregleda Izvor: PV Informer

Imajući u vidu kakva se katastrofa dešava u resoru prosvjete, kulturni djelatnici trebalo bi još da budu i zadovoljni zbog toga što je ministarka Bratić potpuno zanemarila tu oblast- istakla je danas Nela Savković Vukčević, članica Izvršnog odbora DPS Crne Gore.

A da je kultura u potpunosti zanemarena, po Savković Vukčević, najbolje će reći i najpovršnije poređenje svega što je Vlada u toj sferi uradila čak i tokom korona krize u odnosu na potpunu stagnaciju i ignorantski stav ministarstva “četiri u jedan“.

Ona tvrdi da su crnogorski stvaraoci ostavljeni na vjetrometini, a nekadašnje Ministarstvo kulture pretvoreno je u ispostavu koja služi samo tome da Vesna Bratić po kazni šalje nepodobne službenike.

-Budžet je usvojen prošlog mjeseca, a konkursa za stvaraoce nema ni na vidiku. Isto je i sa programom podrške kulturi na sjeveru, a inovativni i djelotvorni programi poput „Kreativne Crne Gore“ sada su već dio davnog prošlog vremena. Mnoge manifestacije, koje su u Crnu Goru dovodile i priznate autore i brojnu publiku iz inostranstva, odumiru-ukazuje poslanica DPS-a.

Naglašava da su potpuno stali projekti kojima je umjetničko-kreativna zajednica u Podgorici, Baru i Bijelom Polju trebalo da dobije prostor za stvaranje, a Crna Gora objekte za rezidencijalne programe. dok je, kako tvrdi, ministarka Bratić već počela da svojata sličan projekat u Kotoru, koji je u cjelosti realizovala prethodna Vlada – a sa kojim ona sama i dalje pojma nema šta će raditi. Brojni obnovljeni objekti iz prošlog mandata, poput Pekićeve kuće u Šavniku, zjape prazni i neiskorišćeni.

Savković Vukčević ističe da ni kultura nije pošteđena revanšizma, partijskih uhljebljenja i svega što su glavna obilježja rada aktuelne Vlade.

-Vrsni i stručni službenici iz resora kulture i institucija umjetnosti danas su uglavnom besposleni, a ustanove kulture pretvorene su u mjesta koja uglavnom služe za organizaciju programa iza kojih stoji vladajuća većina. Od ukidanja Ministarstva kulture, riječju, umjetnost u Crnoj Gori je pod anestezijom, čekajući ćutke upokojenje- navodi Vukčević.

Zbog svega navedenog, Demokratska partija socijalista od vladajuće većine zahtijeva da se manu politike kompromisa, besmislenih ograđivanja i osuđivanja i da pod hitno utiču da se kulturom bavi posebno ministarstvo – ono koje je i postojalo dok oni nijesu počeli sa eksperimentisanjem čije su posljedice već katastrofalne.

Nije ovaj zahtjev, tvrde, nikakvo politikantstvo, već posljednji poziv da država konačno učini jedan odgovoran potez prema kulturnoj zajednici i da se spriječi konačna propast umjetnosti, ka čemu je vodi ministarka Bratić sa svojim saradnicima.

-Kao konstruktivan politički subjekt, ne samo da ćemo pozdraviti takvu odluku, već ćemo biti i saveznici u ambiciji da crnogorska kultura konačno krene naprijed, nakon osam mjeseci njenog potpunog zanemarivanja i krajnje nemarnog odnosa ministarstva “četiri u jedan“- zaključuje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


PV Informer
%d bloggers like this: