SB: Ekonomski oporavak Crne Gore brži od očekivanog

    2 meseca pre 107 pregleda Izvor: Portal RTCG

Predstavnici Svjetske banke (SB) ocijenili su da je ekonomski oporavak Crne Gore brži od očekivanog i čestitali su na napretku na planu fiskalne konsolidacije, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog razvoja (MFSS).

Resorni ministar Milojko Spajić kazao je da je Crna Gora ostvarila veliki uspjeh u ovoj turističkoj sezoni i za devet mjeseci bilježi oko 700 miliona eura prihoda, kolika je, kako je rekao, bila projekcija za cijelu godinu.

Iz tog resora saopšteno je da su, u okviru redovnih godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i SB održani sastanci delegacija MFSS i Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Spajić je, predstavljajući efekte dosadašnjeg učinka i predstojeće mjere za bolji životni standard u Crnoj Gori, ukazao i na značaj tehničke i stručne podrške SB državi koja je sada u dobroj poziciji.

Potpredsjednica SB za Evropu i Centralnu Aziju, Ana Bjerde je čestitala na dosadašnjem rezultatu i ponudila ekspertsku pomoć u dijelu reformi penzionog sistema i javne uprave.

“Vaši napori se vide već u ovoj godini i to je veliko postignuće. Rado ćemo vam pružiti podršku”, rekla je ona.

Izvršni direktor Holandske konstituence pri SB, Koen Davidse je pohvalio “odličnu turističku sezonu i ekonomski oporavak Crne Gore, koji je brži od očekivanog”.

SB je, kako se navodi, nedavno podigla prognozu rasta crnogorske ekonomije za 2021. godinu na skoro 11 odsto.

Spajić je kazao da se očekuje još bolji rezultati države u finansijsko-ekonomskom smislu, podsjećajući na ekonomski pad prošle godine od preko 15 odsto, i da je već ostvaren značajan oporavak u ovoj godini.

“Crna Gora je ostvarila veliki uspjeh u ovoj turističkoj sezoni i za devet mjeseci bilježi oko 700 miliona eura prihoda, kolika je bila projekcija za cijelu ovu godinu. Državni dug je u padu i cilj je da do kraja godine bude oko 78 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP)”, kazao je Spajić.

Deficit budžeta za osam mjeseci ove godine sveden je na 1,2 odsto BDP-a, rekao je Spajić, dodajući da je jedan od najnižih u Evropi, dok je prošle godine, kako je podsjetio resorni ministar, bio skoro 11 odsto, a budžetom za 2021. projektovan na nešto iznad tri odsto.

 Svi indikatori bankarskog poslovanja bilježe pozitivne trendove

Viceguverner CBCG Nikola Fabris je informisao o stanju u bankarskom sektoru, kroz prizmu najnovijih podataka za prvih devet mjeseci tekuće godine.

“Istakao je da svi indikatori bankarskog poslovanja bilježe pozitivne trendove, pa je aktiva banaka na kraju septembra 2021. godine za 12,5 odsto viša u odnosu na kraj 2020. godine, krediti za 10,8 odsto, kapital banaka za 6,7 odsto, a depoziti za čak 18,3 odsto”, kaže se u saopštenju.

Viceguvernerka Zorica Kalezić zahvalila se predstavnicima SB na tehničkoj pomoći koju je ta institucija pružila CBCG, a koja se odnosi na izradu strategije malih plaćanja, standardizovanje nacionalnog QR koda i kreiranje regulatornog Fintech sandbox-a.

Kalezić je pozdravila priliku za razgovor o mogućoj budućoj podršci u ovoj oblasti kroz novi Strateški okvir partnerstva Svjetske banke sa Crnom Gorom za naredni četvorogodišnji period, koji je u pripremi.

Spajić je predočio predstojeći set mjera iz programa “Evropa sad” za rast životnog standarda građana i predložio ideju da se organizuje regionalni skup na kojem bi se predstavili benefiti mjera “Evropa sad” za rast standarda, za šta je Bjerde rekla da bi SB mogla da doprinese takvom događaju.

Spajić je podsjetio da su MFSS i Vlada obezbijedili hedžing aranžman za zaštitu od valutnog rizika dosad povučenih sredstava iz kineskog kredita, što je državi donijelo uštedu u prvoj rati za skoro četiri miliona eura, a na godišnjem nivou se očekuje oko osam miliona.

On je objasnio da je hedžing na 14 godina, koliko traje otplata za prvu dionicu auto-puta, ali je moguće na dvije godine preispitati uslove – upravo, kako je rekao Spajić, u interesu Crne Gore.

Bjerde je pohvalila napredak Crne Gore na planu fiskalne konsolidacije i dodala da SB podržava i ohrabruje vlasti da nastave sa aktivnostima na planu daljeg snaženja javnih finansija i očuvanja finansijske stabilnosti.

Predstavnici SB, kako je saopšteno iz MFSS, izrazili su punu spremnost te institucije da nastavi podršku Crnoj Gori.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 30991 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 13227 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12586 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 12095 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12053 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11375 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10767 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10636 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9131 pregleda
%d bloggers like this: